Az idei lecsófesztivál a kilencedik a sorban, ám a hagyományokat megtörve idén szeptember 11. és 13. között tartották, hogy minél több érdeklődő részt tudjon venni a mulatságban. Közel nyolcvan csapat nevezett, köztük a Békés Megyei Jókai Színház "Háztűznéző" csapata.
Sztanyiszlav Mojszejev Békéscsabára érkezése óta kutatta a helyi gasztronómiát, vadászva a főzési lehetőségeket. Erre most sem kapott igazi esélyt, de a darab körül bábáskodó Merő Béla végül kézen fogta ukrán kollegáját és benevezte a Lecsófesztiválra.
A lecsó elkészítésénél azonban szükség volt egy profira is, hiszen nyilván nyerni akart a csapat így végül széleskörű szakmai tendereztetés után Haás Vander Péter a Budapesti Kamaraszínház kiváló művésze kapott lehetőséget a főszakácsi poszt betöltésére. A csapatot Iiulia Zaulichna a darab jelmeztervezője, Bartus Gyula – Podkoljoszin alkották még, és az már borítékolható volt, hogy a megjelenés stílusos lesz.
A szigorú zsűri a közel nyolcvan induló közül a Lecsó-Oscart a Háztűznéző csapatának ítélte oda. Az étel felől közelítve, az Oscar-díjas étek különlegességét, a három napig pácolt csirkehús, rengeteg héjában főtt tojás, meg persze az elmaradhatatlan csabai kolbász adta. Ital oldalon a csapat tagjai mereven tagadták, hogy az ukrán vodka tiltott doppingszer lenne, a kicsattanó jókedvet természetes emberi kedvességükkel, a fesztivál céljaival való maradéktalan azonosulással, és persze a győzelem örömével indokolták.
Sz. Kovács Viktória – Köles István Jr.