2018. július 19., csütörtök      10:39

Jelenlegi hely

Liszi Melinda Arany-Liszt estje


A vers a víz fölött sorozatban Liszi Melinda Arany-Liszt estje nagy sikert aratott Szarvason. A Jókai Színház művésznője szerint a költészetre és a zenére különösen fogékony ott a közönség.

A június 18-ára tervezett programot elmosta az eső, de a közönség 26-án is szép számmal eljött a Szarvasi Vízi Színház előadására. Arany Jánostól öt balladát mondott el Liszi Melinda, Liszt Ferenctől felcsendült egy ballada, és három ária színesítette a programot, amelyben közreműködött Galambos Hajnalka ének- és Rázga Áron zongoraművész.

A fellépés előzményéről Liszi Melinda elmondta, hogy Galambos Hajnalkával közös ötlet volt ez a „párosítás”, mindketten Arany balladáinak nagy rajongói, és keresték az irodalom mellé a méltó nagyságot, így bukkantak Lisztre, aki a magyar zenében ugyanakkora óriás, mint a költő a maga műfajában. Verses epikus műveivel Arany János kiemelkedőt alkotott, de az kevésbé ismert, hogy Liszt Ferenc is írt balladákat, a Chopin által meghonosított, kötetlen jellegű zongoradarabokat.

A vers a víz fölött sorozat Liszi Melindának szívügye, ahogyan az irodalom, a költészet is általában, és mint mondja, a szarvasi meghatóan hálás közönség.

  • A szívem csücske a vers, engem a költészet szippantott a színház világába. Négyéves koromtól mondok verset, tízévesen a Cinege cipőjével robbantam be a felnőttek versmondókörébe. Szabadkán a Csáth Géza Művészetbarát Körben Horváth Emma tanárnő nagyon szigorú instrukciókat adott, 12-13 évesen versenyeket nyertem, a gimiben két-három havonta szavaltam. Mindig nyúztam az agyamat, a versenyekre keresni kellett a műveket, sokat olvastam, amiket kiválasztottam, ott vannak a kisagyamban.

Ahol elindult, nyert, így volt ez a Nagy Lászó, a Radnóti, a Latinovits versenyen, megkapta a Mensáros díjat. Szerbiában országos versenyen kisebbségiként harmadik helyezést ért el Szécsi Margit Jelentés a szívdobogásról című versével. A 2018-as Versünnep Fesztivál győzteseként elhozta a fődíjat, Párkányi Raab Péter szobrászművész Versünnep kisplasztikáját, az Esztrád Színház pénzjutalmát, mellé a Nemzeti Színház díját, felkérést egy produkcióban való részvételre a következő évadban.

Május végén Nagy László és Szécsi Margit halálának évfordulójára a Magyar Írók Szövetsége meghívta Iszkázra, a költő szülőházába a megemlékezésen verset mondani.

„Ha bajom van, valami bánt, a vershez menekülök” – mondja Liszi Melinda. S akkor még a zenéről és az éneklésről nem beszéltünk… Arról majd legközelebb, amikor A kedvenceink a víz fölött sorozatban lép fel – énekesként.

Niedzielsky Katalin

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+