fbpx Madárka – sajtónyilvános olvasópróba | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. november 14., csütörtök      13:21

Jelenlegi helyMadárka – sajtónyilvános olvasópróba


A Békéscsabai Jókai Színház Jókai Szalonjában került sor a Madárka című színmű sajtónyilvános olvasópróbájára november 13-án 15 órakor.

William Wharton azonos című regényének - mely alapján a nagysikerű filmváltozat készült - színpadi adaptációját Tege Antal rendezésében mutatja be a Jókai Színház. A címszerepben Czitor Attilát láthatjuk majd, Al karakterét Csomós Lajos formálja meg, az Őrnagyot pedig Hodu József.

Miután köszöntötte a megjelenteket, Seregi Zoltán, a teátrum direktora kiemelte, hogy egy darab bemutatásának két ünnepi pillanata van, az olvasópróba és a bemutató. A Madárka színrevitele része annak a stúdiószínházi sorozatnak, melynek összeállításakor a sokszínűségre törekedett az intézmény vezetése. Emellett fontos szempont volt, hogy a színház kitűnő társulatának minden tagja megfelelő játéklehetőséghez, jó szerepekhez jusson.

Tege Antal, a darab rendezője a filmmel és a könyvvel is fiatal korában találkozott, mindkettő óriási hatással volt rá. A darab írója részt vett a második világháborúban, ennek lélektani hatásait dolgozta fel műveiben. Első és egyben legsikeresebb regénye a Madárka. Érdekes és ritka jelenség, hogy egy műnek a különböző változatai egyforma mélységben hassanak a befogadóra. Ebben az esetben sem a regény, sem a film sem pedig a színdarab esetében nem csorbul az írói mondanivaló, nem változnak a hangsúlyok. A katarzisos dráma középpontjában két ellentétes személyiség barátsága áll, valamint az, hogy miként hat személyiségükre a háború.

William Wharton regényét színpadra alkalmazta Csizner Ildikó. A darab rendezőasszisztense, súgója és ügyelője Kiss Kata, a bemutató időpontja 2020. február 3.

                                                                                                   Fotó: A-Team/Ignácz Bence

 

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020. július
 

Keresés

Keresés űrlap