2018. július 25., szerda      13:26

Jelenlegi hely

Márai Sándor Füves könyve zenével, tánccal


A régi füves könyvek a különböző betegségekre ajánlottak gyógyírt, Márai Sándor „receptjei” a lelket ápolják, a szellemet gazdagítják. Zenélő füvek címmel a Békéscsabai Jókai Színház művészei lépnek fel Szarvason vasárnap este.

A Vers a víz fölött sorozat népszerű a Szarvasi Vízi Színházban, a nyáresti közönség nemcsak a színházi előadásokat fogadja szívesen, hanem a költészetet, kedvenceit, írókat, költőket és az előadókat is.

Márai Sándor Füves könyve minden korosztály igazi kedvence, a bölcsességek, aforizmák a legkülönfélébb élethelyzetekre szolgálnak útmutatóval, a maradandó értékeket hangsúlyozzák, a legfontosabb kérdéseinkre próbálnak választ adni. Ugyanakkor nem kioktatók, inkább együttérzők és hitelesek. A huszadik század egyik legkülönösebb írója 1943-ban született művét olyan mestereinek ajánlja, akiktől maga is sokat tanult, főleg életvezetést, így Epiktétosznak, Marcus Aureliusnak, Montaigne-nak.

Az életről, halálról, szerelemről, igazságról, hatalomról, jókedvről és bánatról szóló eszmefuttatások nem véletlen, hogy a fiatalokat is megragadják. A Színitanházban most végzett Szabó Zoltán kereste meg tapasztaltabb kollégáját, Gulyás Attila színművészt az ötlettel, hogy egy Márai estet vigyenek Szarvason a víz fölé. A prózai alaphoz Gulyás Attila válogatta a zenét. Mint mondta, a kiváló költő, író művéhez szándékosan modern zenét gyűjtött, mivel az izgatta leginkább, hogy vajon mit jelenthet Márai a mai húszéveseknek. S a zene alkalmas arra, hogy közelebb kerüljön a fiatalokhoz, akiket meg akar szólítani, és az egészen populáris zene segít közvetíteni a tartalmat is.

Kísérleteznek tehát a Jókai Színház művészei, hogy hatásos performance szülessen, amelyben az irodalom, a zene és a tánc együtt varázsolja el a közönséget. Gulyás Attila és Szabó Zoltán mellett fellép Vozár Virág táncművész. A Zenélő füvek című estre július 29-én, vasárnap este fél kilenre várják a publikumot.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+