fbpx Micimackó Gyulára is ellátogat | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. július 18., szerda      11:31

Jelenlegi hely


Micimackó Gyulára is ellátogat


A Békéscsabai Jókai Színház februárban mutatta be a Micimackót, Alan Alexander Milne immár klasszikus művét Tege Antal állította színpadra. A kedves kis bocs és barátai a nyári játékokon is hódítanak.

A Szarvasi Vízi Színházban június 20-án este játszották a népszerű darabot Gulyás Attilával a főszerepben. Mint ismert, Micimackót Milne fiának írta. A történet pedig még 1921-ben kezdődött, amikor Christopher Robin első születésnapjára egy játékmackót kapott apjától ajándékba. A kisgyermek kedvencét először Edwardnak, majd egy állatkerti látogatás hatására Winnie-nek keresztelte.

A darab sajátos humorát Karinthy Frigyes remek műfordítása talán még tovább fokozta. Érdekesség, hogy a magyar változat Karinthy nővérének, Emíliának nyersfordítása alapján készült el, akinek Mici volt a beceneve, így kapta Edward, Winnie, aki persze fiú medvebocs, ezt a jól csengő, kedves elnevezést.

A barátság, a szeretet méltatása évtizedek óta megérinti a gyerekek és a felnőttek lelkét, ez lehet a titka annak, hogy Micimackó népszerűsége nem csökken, idősek és fiatalok egyaránt kedvelik a történetet. Kiss Kata jelmeztervező olyan ruhákat készített, amelyeket bárki hordhat, a karaktereket akarta hangsúlyozni, amelyek alapján a közönség ráismerhet az emberekre. Díszletként egy nyitott könyv tárul a közönség elé, jelezve, hogy az olvasmány, a regény áll az előadás középpontjában, nem a Disney rajzfilm. Egyed Zoltán díszlettervező munkája a gyerekszoba kuckós hangulatát, a gyerekjátékok világát idézi meg.

- Tege Antal rendező pontosan meghatározta a teret, amelyben játsszunk, még hozzá úgy, hogy a „szeretetsűrűség” érződjön. Ezért tulajdonképpen mindegy, hogy hol tartjuk az előadást, szabadtéren, utcán, bárhol, a tér adott, és mi azon belül mozgunk. Kint persze hangosabban kell beszélni, többen látják az előadást, de mindenhol nagyszerű Micimackót játszani, mindenütt óriási élmény, mert annyira édes figura – nyilatkozta Gulyás Attila, amikor arról kérdeztem, mennyiben más a nyári fellépés.  

Malackát Szabó Lajos, Fülest Katkó Ferenc, Bagolyt Hodu József kelti éltre, Nyuszi Nagy Erika, Kanga Fehér Tímea, Zsebibaba Gábor Anita, a Tigris Csomós Lajos. Az előadáshoz Vitéz László zenéje szól, a korrepetitor Galambos Hajnalka.

Micimackó legközelebb augusztus 9-én 18 órától Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központban lép a közönség elé.

Niedzielsky Katalin

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg