fbpx Mikszáth regény ősbemutatója a Jókai Színházban | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. március 07., szerda      16:51

Jelenlegi helyMikszáth regény ősbemutatója a Jókai Színházban


A Békéscsabai Jókai Színház Jókai Szalonjában tartották meg március 7-én, szerdán délután a Mikszáth Kálmán-Zalán Tibor által jegyzett A beszélő köntös című színdarab ősbemutatójának olvasópróbáját.

Halasi Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész rendező elmondta, hogy nagy örömmel visz színre egy újabb magyar klasszikust - áthelyezve egy modern térbe az érdekes mesét -, mely ezúttal felnőtteknek is szól. A rendező kiemelte, szeretné filmszerűvé tenni a színdarabot. Ehhez járulnak hozzá a beszédes nevek, mint például Lestyák Mihály- aki hol Kecskemét főbírája, hol nem – Czitor Attila megformálásban.

A beszélő köntös című regényt Mikszáth Kálmán 1889-ben írta, de a színház által bemutatott darab a modern korba repíti a közönséget. A regény egyszerre szól diákoknak és felnőtteknek, akik egy humoros és játékgazdag színpadi feldolgozást láthatnak, amelyben a múlt átüzen a jelenbe. Mikszáth a történetet krónika-foszlányokból alakította kerek történetté. Ahogy a mű utószavában írja: „bármennyire ragaszkodtam a krónikamaradványokhoz, mégse kívánom tekintetni az elbeszélést például történelmi epizódnak Kecskemét múltjából, mert a mese benne a fő: a történelmi események csak mint színek bukkannak föl mögötte. S e színeket önkényesen hoztam össze a kaftány szereplésének idejére, száz év előttről, vagy száz év utánról. Néhol a színeket hoztam a kaftányhoz, másutt a kaftányt vittem a színekhez.”

Rácz Attila

 

Fotók: A-Team/Lehoczky Péter


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap