fbpx Modern kori kezdeményezéshez csatlakozott a teátrum | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. október 01., kedd      16:06

Jelenlegi helyModern kori kezdeményezéshez csatlakozott a teátrum


Kép forrása: www.szinhaz.org
Kép forrása: www.szinhaz.org

A Színházak Éjszakája szervezőinek kezdeményezése jól csengő rekordkísérletként indult, mostanra azonban a teljes hazai színházi szcénát megmozgató szerelemprojekt lett belőle. A Madách most kezdeményezés lényege, hogy a magyar színházi szakma színe-java okostelefonja kamerájába elmond néhány sort Madách Imre Az ember tragédiája című művéből.

Az első szín már kész, ebben többek közt Alföldi Róbert, Bodrogi Gyula, Csomós Mari, Földes László HOBO, Mácsai Pál, Schell Judit és Szabó Győző is látható. Év végére a teljes mű megelevenedik majd ebben a formában.

Többszáz magyar színész és gyerekszereplő vállalta, hogy pársoros részleteket mondjon mobiltelefonja kamerájába Az ember tragédiájából.

Madách Imre drámai költeményének ebben a formában való megörökítése az utókornak izgalmas, egyszerűségében nagyszerű kísérlet, szép videó-albuma lehet korunk színészeinek. Eddig 44 fővárosi és vidéki társulat, kőszínházak és független csapatok is részt vettek a projektben.

Az akcióhoz a Békéscsabai Jókai Színház is csatlakozott. A teátrumból Katkó Ferenc, Czitor Attila, Földesi Ágnes Villő, Seregi Zoltán rendezésével a színház stúdiójában készítették el a rövid jeleneteket.

A művészek szabadon választott módon és körülmények közt többnyire okostelefonjuk segítségével mondták el a számukra kijelölt szövegrészleteket. Megkötés a szövegen kívül nem volt. Akadt, aki a színházában vette fel, volt, aki lépcsőházban, nappalijában, parkban, a szabad ég alatt, vagy éppen tengerparton idézte a Tragédiát. A részleteket összeillesztve többórás, videós verzióban elevenednek meg az örökérvényű sorok, mi nézők pedig kíváncsian várhatjuk, ki és hol bukkan fel éppen a gondolatok tolmácsaként.

A monumentális kezdeményezés célja, hogy év végére összeálljon a teljes mű, Madách halhatatlan drámai költeménye. Ez azt jelenti, hogy mintegy 800 színész vesz majd részt a projektben, ami a magyar színésztársadalom csaknem egészét jelenti. Az első tizenkét szín megvan, és az első már látható is többek között Alföldi Róbert, Bodrogi Gyula, Csomós Mari, Földes László HOBO, Mácsai Pál, Schell Judit és Szabó Győző tolmácsolásában. A videót a Színházak Éjszakája Youtube-csatornáján lehet megtekinteni.

A tizenöt színből álló drámai mű utolsó három színének mondatai még hiányoznak, ezért várják a művészek csatlakozását. A jelentkezéseket október végéig kell elküldeni.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg