fbpx Monumentális vízió a színpadon: A Megfeszített | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. szeptember 27., vasárnap      09:22

Jelenlegi helyMonumentális vízió a színpadon: A Megfeszített


A Megfeszített premiere Békéscsabán.

Minden bizonnyal színházunk életének egyik legmonumentálisabb darabja került színre péntek este: Koltay Gergely és Szűts István rockoperája, A Megfeszített.

A nézők várakozását csak fokozta Fekete Péter, Magyarország kultúrájáért felelős államtitkár levele, amelyben gratulált Seregi Zoltán direktor úrnak ismételt igazgatói megbízatásához, amelyhez – előre nem egyeztetve – a társulat is gratulált egy kis ajándékkal. Ezután szólítottak színpadra Dariday Róbert színművészt, aki 65 éves pályafutás után vasdiplomát kapott a Magyar Szín- és Filmművészeti Egyetemtől, s ezen a napon beiktatást nyert színházunk Örökös tagjai közé. Az idős művész meghatottan vette át a díjat, és elmondta, hogy 65 év munkájából harmincnyolc kötődik Békéscsabához, s megköszönte az elismerést a társulatnak és a színházat éltető közönségnek. A nap másik ünnepeltje Jancsik Ferenc színművész volt, aki négy évtizede játszik teátrumunkban, s ez alatt számos siker részese volt. Bámulatos aktivitású színművészként tartjuk számon, színházhűsége bizonyság hivatástudata mellett, s reméljük, hogy még hosszú évtizedekig dolgozik velünk a társulat és a közönség örömére.

Az ünnepségek után került sor A Megfeszített premierjére, amely a történelmi korokból kiszakított Emberfia szenvedéstörténete. Nyilvánvaló bibliai eredete mellett a dalok szövege Petőfi-, József Attila és Shakespeare-utalásokban is bővelkedett, látványvilága Leonardo Utolsó vacsoráját, Munkácsy Krisztus-trilógiáját idézhette a művelt közönség emlékezetébe. A mű lírai nyitányát kiválóan ellenpontozta Katkó Ferenc kiváló, energikus alakítása a Vezér szerepében. Az Isten fiának mondta magát kezdetű dala méltán volt a közönség egyik kedvence. Varga Miklós, a Mester megformálója, az előadás egyik húzóneve, sok évtizedes énekesi gyakorlattal húsz éve, a 2000. évi bemutató óta alakítja a Mester szerepét, amelyben a békéscsabai premieren sem okozott csalódást a rajongóinak. Az alapvetően prózai darabokban szereplő Csomós Lajos a szemünk előtt vált Árulóvá, vívódása a jó és a rossz között, meghasonlása az utolsó mozdulatig pontosra csiszolt volt. Az egyetlen női főszereplő, a fiatal Csonka Dóra (A Lány) tiszta énekhangjával a meggyalázott, kihasznált, majd jó útra tért női minőség ragyogását hozta az előadásba.

Hetven színész és táncos (a Viharsarok Táncszínház és a Folk &Roll tagjainak) munkájából állt össze a magyar Golgotát felmutató A Megfeszített. A premier végén színpadra szólították Koltay Gergely Kossuth-díjas zeneszerzőt, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas érdemes művészt, rendezőt és Bedőcs Imre énekest, akik ifj. Mlinár Pál koreográfussal együtt fogadták a közönség vastapsát, amelyben távollétében részesült Igaz-Juhász Katalin, a biblikus szépségű díszlet tervezője és a finom letisztultságú jelmezeket jegyző Vesztergombi Anikó is.

(Szilágyiné Szabó Ágnes)

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021. április
 

Keresés

Keresés űrlap