fbpx Ne félj szabadnak lenni! | Békéscsabai Jókai Színház
  2022. április 23., szombat      10:00

Jelenlegi helyNe félj szabadnak lenni!


Czitor Attila (Niko) és Katkó Ferenc (Zorba) a Zorba, a görög című musicalben
Czitor Attila (Niko) és Katkó Ferenc (Zorba) a Zorba, a görög című musicalben

Vidám, életigenlő, lendületes musicalt láthattak a Jókai Színház nézői a Zorba, a görög bemutatóján. A Radó Denise Jászai Mari-díjas rendező által jegyzett előadásban két férfi találkozik a pireuszi kikötőben: Zorba, a görög (Katkó Ferenc remek alakításában) és Niko (Czitor Attila), a krétai gyökerekkel rendelkező, félig angol fiatal író.

Zorba saját bevallása szerint a levesfőzéstől az ércbányászatig mindenhez ért, rögtön ki is nevezi magát főnökhelyettesnek. A szelíd, visszahúzódó Niko talán fél is élni, Zorba szerint megveti az olyan szégyenteljes dolgokat, mint az evés, az ivás és a nők. „Túl erősen van bedugaszolva a szíved”, mondja róla Zorba. „Nem táncolsz? Hát akkor állj arrébb!” – hangzik el a szájából a két mondat, amely az egész darabot összefoglalja: a zene és a tánc csodája, a szirtaki ritmusa uralkodik két felvonáson keresztül a színpadon.

A kisváros, amelybe érkeznek, sokat vár tőlük. Már azon is versenyeznek, kinél szálljon meg a két idegen. Zorba a hervadásnak indult Hortense fogadóját választja. Nagy Erika alakítása igazi remeklés: revücsillag és díva az „édes tengernagyné asszony, drága Bubulina”, azaz Hortense szerepében, de tud védtelen, szenvedő és bizakodó is lenni. Zorba meglátja benne a szépséget, és kettejük szerelme az asszonyt szépen vezeti ki az életből, hiszen a férfi meg tudja adni neki azt, amire egész eddigi életében hiába várt.
A férfiak alig várják a bánya újranyitását, hiszen lenne valami munka számukra. Lukasz, a rendőrfőnök (Tege Antal) azt szeretné, hogy a két férfi valami értéket mutasson fel a helyiek számára. A rendőrfőnök zavargásoktól tart, ráadásul mindenki nyugtalan Melina, az özvegy (a gyönyörűen éneklő Liszi Melinda) döntésképtelensége miatt, aki Pavli ragaszkodása helyett végül Nikót választja. Gyötrődéssel teli szerelmük lassan bontakozik ki, mégis ez a kapcsolat teszi az írót azzá az emberré, aki elhagyja Krétát, s aki végül megkéri Zorbát, tanítsa meg táncolni.
Ez a musical is példázza, hogy kisebb szerepekben is lehet emlékezetes alakítást nyújtani: Pavli szerepében Puskás Dániel nagyszerűen ad szerenádot az özvegynek, Bartus Botond játéka az együgyű Mimiko szerepében humorával sok komor helyzetet ellenpontoz. Földesi Roxána karikagyakorlata le fogja nyűgözni a nézőket, ahogyan Sebestyén Csaba koreográfiája, a Viharsarok Táncszínház művészeinek sodró lendületű táncai is jókedvet varázsolnak a színpadra. A Rázga Áron vezénylésével játszó zenekarról szokás szerint csak felsőfokban nyilatkozhatunk. Húros Annamária díszletét találékonyan használják fel: pireuszi hajókikötőként, kocsmaként, hegyoldalként, ingatag bányabejáratként egyaránt láthatjuk.
A Zorba, a görög tartalmas kikapcsolódást jelent a nézők számára; teltházas, vastapssal záruló premiere előrevetíti a sikert.

A Zorba, a görög előadások dátumait itt találja: https://jokaiszinhaz.jegy.hu/program/zorba-a-gorog-127175

 
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022. május
 

Keresés

Keresés űrlap