fbpx Nemzetközi Előadó-művészeti világ konferencia a Képzőművészeti Egyetemen | Békéscsabai Jókai Színház
  2017. október 10., kedd      14:32

Jelenlegi helyNemzetközi Előadó-művészeti világ konferencia a Képzőművészeti Egyetemen


Október 5-én és 6-án a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek nemzetközi Szervezetét a Magyar Képzőművészeti Egyetem látta vendégül, ahol az ülés alkalmából az OISTAT magyar központja Nemzetközi Előadóművészeti Konferenciát rendezett a színházi háttérszakmák oktatási helyzetéről. A konferencia szervezéséhez a Jókai Színház és a Színitanház csapata is nagymértékben hozzájárult. Az 1968-ban alakult szervezet hét alapító tagja között van Magyarország is, de a nemzetközi szervezet mára öt földrész, ötvenhárom országában van jelen.

Az OISTAT magyar központjának, amelynek a vezetője Böröcz Sándor, tagja a Békéscsabai Jókai Színház, a Baross Imre Artistaképző Intézet és a Fővárosi Nagycirkusz is. Egyéni tagként Vámos Zoltán (videótár vezető, Jókai Színház) és Egyed Zoltán (díszlettervező, Jókai Színház) is részt vett az események szervezésében, a nemzetközi szakemberek vendégfogadásában. A három intézmény együttműködéseként a szakmai konferencián a Baross Imre Artistaképző Intézet tagintézménye, a Békéscsabai Jókai Színházban működő Színitanház is részt vett, elsősorban annak a technikai lebonyolításában. Az ülés egyik vezető témája a színházi háttérszakmák oktatási helyzete volt, melyről kanadai és holland előadók mellett Fekete Péter miniszteri biztos is előadást tartott. Iskolánk az elsők között keresi a kornak megfelelő lehetőségeket a szakmák megfelelő oktatásában. Vámos Zoltán, a színháztechnikus szak szakmai vezetője három diákkal bonyolította le a konferenciát technikai szempontból. Kialakították a megfelelő helyszínt, hangosítással látták el, világítást és kivetítést szereltek be. Az összes előadást hangban, képben (mozgó, álló) archiválták, a szinkrontolmácsoláshoz megfelelő műsorhangot adtak át. Folyamatos technikai kiszolgálást biztosítottak az előadóknak. A diákok a színpadtechnika egy speciális esetét, a rendezvény technikát tanulhatták a gyakorlatban, mindezt élesben, vezető nemzetközi színháztechnikai szakemberek előtt, számára. Az eseményt jóérzéssel zárhattuk, csak gratulációt és köszönetet kaptunk. Ez azért is fontos, mert ilyen kiemelt szakmai közegben mi képviselhettük a háttérszakmákat a gyakorlatban, amely iskolánk megítélésére jó hatással van és jól mutatja, hogy az oktatásban jó irányba haladunk.

Fekete Péter, Egyed Zoltán és Bert Determan, az OISTAT elnöke

A Budapesten tartott konferencia előadói, szakmájuk prominens képviselői, színházi építészek, színházi konzultánsok, díszlettervezők, szcenográfusok, egyetemi tanárok, jelmeztervezők voltak. A tánc-, zene-, színház-, és cirkuszművészek általában magasan kvalifikáltak, amit esetükben a társadalom el is vár. Ezek a művészek gyakran már kisgyermekként elsajátítják szakmájuk alapjait, aztán felsőfokú végzettséget is szereznek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kulisszák mögött gyakran ötven ember segédkezik, de előfordul, hogy a szakmai stáb a tízszerese a fellépőknek, akikre a művészek nem egyszer az életüket bízzák rá. Példának említhetjük a cirkuszi artistákat, akiknél ha a stáb akár csak tíz centiméterrel számol el valamit, könnyen gerinctörés, vagy akár haláleset lehet a vége, ezért is elengedhetetlen, hogy a háttérben dolgozók megfelelő szakmai képesítésben részesüljenek. Ezért mihamarabb el kell dönteni, hogy mennyi energiát és pénzt kell áldoznunk a megfelelő képzésükre, hiszen ez a társadalom felelőssége is. Ezért nyomást kell gyakorolnunk a szakma tagjaiban is tudatosítani kell annak fontosságát, hogy képzett szakemberekkel dolgozzanak együtt. Vannak országok, mint például Hollandia, ahol sikerült ezt a mentalitást elsajátítani.

Fekete Péter kutatást végzett a háttérszakmák fontosságáról, ezért ezer művésznek küldött kérdőívet, akik 98%-ban találták nélkülözhetetleneknek a háttérszakmák dolgozóit, de arról, hogy a nekik segédkezőknek milyen végzettségük van, arról fogalmuk sem volt. A színházi és a cirkuszi közönséget is megkérdezték, hogy sorolják fel a háttérben dolgozó szakmákat, de csak 4% tudott hat szakmát felsorolni. Ez a kutatás rávilágított, hogy amit nem látunk közvetlenül, az nem is létezik, tehát nem foglalkozunk vele, pedig folyamatosan új szakmák születnek, és sajnos tűnnek el, - mint például a cipészek és a háttérfestők -, ezért is fontos, hogy át tudják adni tudásukat a következő nemzedék számára.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy manapság a társadalom is másképpen gondolkozik, hiszen egyre több színház, a cirkuszok között pedig úttörőként a Fővárosi Nagycirkusz vak- és gyengénlátó társainknak audionarrált előadásokat szervez. Fekete Péter reményét fejezte ki, hogy el fogunk jutni odáig, hogy a háttérszakmákban csak megfelelő képzettségű emberek dolgozzanak, amely képzések létrehozása közös ügyünk.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022. július
 

Keresés

Keresés űrlap