fbpx Óévbúcsúztató – újévköszöntő | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. december 31., csütörtök      13:34

Jelenlegi helyÓévbúcsúztató – újévköszöntő


Seregi Zoltán igazgató
Seregi Zoltán igazgató

A szilveszter mindig jó alkalmat nyújt a számvetésre és az új év előkészítésére – erről kérdeztük Seregi Zoltánt, a Békéscsabai Jókai Színház direktorát.

- Hogyan foglalná össze a Békéscsabai Jókai Színház 2020-as évét? Milyen kihívásokkal kellett megküzdenie a teátrumnak?
- Nem kétséges, hogy a pandémia volt az idei év legnagyobb próbatétele, amelyben a társulat remekül helytállt. A tavasz folyamán rengeteg verset mondtak el, énekeltek, saját maguk vették fel a produkciókat. A legsikeresebb ötletünk a Színház házhoz megy-sorozat volt, amivel az otthon maradt, sokszor minket csak ablakból, erkélyről néző emberek életébe szerettünk volna jókedvet csempészni.

Villámgyorsan reagáltunk a nyitásra, június 20-án, az enyhítésekre néhány nappal már előadás volt. A vörös postakocsi helyett – amelynek színpadra állítása nehézségekbe ütközött - a Szerelem, ó! című előadással tudtunk kezdeni, amit elfogadott a közönség, szinte alig volt visszamondás.
A mostani helyzet sokkal kedvezőbb, hiszen legalább mi tudunk dolgozni. Három bemutatót készítettünk elő, és egy főpróbahét után közönség elé tudjuk vinni a Pezsgős vacsorát, a Viktóriát és a Családi ágyat. Bízom benne, hogy január végétől lehet játszani.
Óriási bevételtől estünk el a pandémia miatt. Huszonnégy ifjúsági bérletünk volt, ám a szülők és az iskolák – érhető – óvatossága miatt csak hét bérletházat tudtunk eladni, így olcsóbb előadásokat kellett tervezni. A Nagy családerdőt be tudjuk mutatni. Nagyon fájó a fiatal korosztály elvesztése. Bízunk benne, hogy visszatér a gyermekközönség!
Fontos, hogy az idei esztendőben a közalkalmazotti jogviszonyról átálltunk az alkalmazotti jogviszonyra, amely sokkal szabadabb lehetőséget biztosít a bérek rendezésére, az előbbi megkötötte a kezünket.

- Az idei év kimozdította az embereket a komfortzónájukból, a színház pedig a streamelt előadások révén kikerült – nem túlzás – ország-világ szeme elé. Az online jelenlétből fakadt-e szemléletváltás? Hogyan tudta felvenni a teátrum ezt a más csapásszámot?
- A stremelés nem okozott gondot, mert már évekkel ezelőtt kiépült a videótár Vámos Zoltán szakértő vezetésével, rögzítettük az előadásokat, így csak minimális utómunkálatokra volt szükség, amelyek jelenleg is folynak, hiszen január folyamán még biztosan streamelt előadásokat fogunk értékesíteni. Januári online premiere lesz terveink szerint a Psychónak és az Egri csillagoknak.
Ne felejtsük el, hogy a streamelés színházellenes, hiszen a színház lényegét veszíti el: megfosztja azt a közönségétől. De új közönségréteget nyertünk: azokat, akik az országon belüli távolság miatt vagy külföldi tartózkodásuknál fogva nem láthatták Békéscsabán az előadásainkat, és szeretnénk őket magunk mellé állítani. Ez némi vigaszt nyújt az óriási bevételkiesés mellett. A Hotel Mimóza három előadást élt meg, de több száz bérletes kupont váltott rá, és lehetőséget teremtettünk arra, hogy a régebbi előadásainkból többet is meg tudjon nézni a közönségünk.

- Mit várjunk 2021-től, ha már elkezdhetünk játszani?
- Alapvetően optimista vagyok, és szeretnék következetes lenni, a vállalásainkat teljesíteni. A Nemzeti összetartozás évadának előadásait láthatja a közönség, de lehet, hogy sűrítenünk kell az előadásokat - ennek természetesen az a feltétele, hogy mihamarabb fogadhassa a színház a közönséget. Az is előfordulhat, hogy a bemutatók egy része átcsúszik a jövő évadba.

- Január, február, itt a nyár – megszoktuk, hogy a társulat fesztiválokon lép fel, vendégszereplésre megy, ahogyan Békéscsabára is várunk meghívottakat, és ne felejtkezzünk meg a Városházi Estékről sem… Megtudhatunk-e valamit az erre vonatkozó tervekről?
- Bízom benne, hogy nyárra helyreáll a rend. A Városházi esték színpada tavalyelőtt megújult, most pedig elkészült a szép új nézőtér. A társulat Szarvasra, Egerbe készül, ahol fellépünk a fesztiválokon.

- Még korai a 2021-2022-es évadról beszélni – de azért kaphatunk némi támpontot a következő évadról?
- A Komáromi Magyarock Dalszínházzal készülünk közösen egy előadásra: Jókai Mór Szeretve mind a vérpadig című regényének színpadra alkalmazott változatát fogjuk bemutatni a komáromi erődben, később egy kőszínházra igazított változatát pedig természetesen itthon. Ez az új évad első fecskéje. A további tervek még egyeztetés alatt vannak. Tárgyalásban vagyunk a János vitéz zenés változatáról, hiszen Petőfi-évforduló következik, de egyébként sem hiányozhat a színpadunkról.

- Mivel fejezhetnénk be az év utolsó interjúját, ha nem a jókívánságokkal…
- Köszönet a társulatnak az idei helytállástért, köszönet a közönségnek, hogy nem hagytak el bennünket, és továbbra is velünk tartanak! Nagyon boldog új évet kívánok Békéscsabának és az egész országnak, szeretném, ha megszabadulnánk a vírustól, és normális életet élhetnénk, játszhatnánk!

(Szilágyiné Szabó Ágnes)
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022. július
 

Keresés

Keresés űrlap