fbpx Október elseje a zene világnapja | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. október 01., kedd      10:16

Jelenlegi helyOktóber elseje a zene világnapja


A zene világnapját 1975 óta ünnepeljük meg minden évben október elsején. Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész és karmester kezdeményezésére az UNESCO akkor nyilvánította ezt a napot a zeneművészet ünnepévé.

Yehudi Menuhin szerint meg kell becsülnünk a csöndet, és az ezerarcú muzsikát azért fontos megismerni, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat. „A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte a művész az első alkalom tiszteletére Torontóban a zene világnapját, majd a következőket mondta: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

A világhírű művész, aki a nyugati klasszikus zene mellett szeretettel fordult a távolabbi kultúrák, India, Kína, Japán felé is, úgy vélte, hogy a muzsika ezerféle színe és azok megismerése közelebb viszi az embereket egymáshoz. „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói…”


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg