2018. június 28., csütörtök      12:09

Jelenlegi hely

Ötven vallomás 25 évről


A Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház „Iskola a színházban” című jubileumi kiadványa felidézi a 25 éves színészképzés történetét, de nem csak egykori és mostani tanároknak, diákoknak lehet érdekes olvasmány.

Az évfordulóra készített, ötven aktuális interjúból, vallomásból és visszaemlékezésből kirajzolódnak negyedszázad eseményei: a nyilatkozók az indulás, az átalakulások körülményeiről, sikerekről és nehézségekről vonnak mérleget. Egy olyan jelentős szellemi műhely születése, működtetése körvonalazódik, amely az évtizedek során nagyon sok művészt és színházi háttérmunkást adott immár országszerte a szakmának. Fontos, hogy ez a képzés, oktatás azóta is folyamatos, ahogyan a színpadi gyakorlat is a diákok részére, ami kezdettől a Színitanház specialitása és nagy előnye.  

A könyv elején megszólalnak az igazgatók (Seregi Zoltán, Fekete Péter, Konter László), a tanárok (többek között Bartus Gyula, Felkai Eszter, Kovács Edit, Tege Antal, Zalán Tibor). Az egykori diákok is nyilatkoznak, akik közül ma már sokan fővárosi (Gerner Csaba, Gubik Petra, Marton Róbert, Sánta László, Vadász Gábor) vagy más megyei színházakban játszanak (Borovics Tamás, Szilágyi Annamária). A Jókai Színház csapatát erősítő régi diákok közül például Czitor Attilával, Csomós Lajossal, Gulyás Attilával, Komáromi Anettel, Liszi Melindával, Tarsoly Krisztinával készült interjú.

                                          A Színitanház születésnapját a jubileumi kötettel és nagyszabású gálaműsorral ünnepelte

Emlékezés olvasható az alapító Sík Ferencről és Gergely Lászlóról, sokan levélben, üzenetben köszöntik jubiláló iskolájukat. Az iskolai éveket, a műhely jelentőségét, közösségformáló erejét méltató szavakból kiderül, hogy Békéscsabán a fiatalokat nemcsak a szakmára, hanem emberségre is tanítottak, a műveltség szerepére is felhívták a figyelmet.

Egy teljes fejezet a Színitanházról a sajtóban 1992-től máig megjelent cikkeket közöl. Az évfolyamnévsorok és tablóképek elsősorban az érintetteknek lehetnek kedvesek, ugyanakkor egy kor dokumentumai is.

A jelentős színházművészeti és képzési korszak krónikáját gazdag képanyag teszi teljessé. Fotók mutatják be minden szak - színész, 2008-tól színházi háttérszakmák – műhelyeit, iskolai rendezvényeit, komoly gyűjteményben előadások képeit találjuk. Így a jubileumi kiadvány nemcsak az érintetteknek, tanároknak és diákoknak lehet érdekes, hanem mindenkinek, aki szívesen kalandozik a múlt értékei között, főleg ha ezek az értékek ma is érvényesek, velünk vannak, szebbé teszik a mindennapjainkat.

Az emlékkönyv 2000 forintért megvásárolható a Békéscsabai Jókai Színház szervezőirodájában, illetve postai utánvéttel megrendelhető a ghatjokaiszinhaz.hu email-címen.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+