fbpx Pólika legyen jóságos, szerethető! | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. március 25., hétfő      20:33

Jelenlegi helyPólika legyen jóságos, szerethető!


Móriczcal, az Úri murival először kötelező olvasmányként még a középiskolában találkozott Csonka Dóra. A Színitanház másodéves hallgatójaként Bezerédi Zoltán egyhetes kurzusán az Úri murival és a Kivilágos virradatiggal foglalkoztak, rengeteget beszélgettek a dzsentri világról, az egész móriczi életműről. Most Pólika szerepére készül.

  • Amikor megtudtam, hogy benne leszek a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásban, rögtön azok az emlékek ugrottak be, nem is kellett nagyon utánanéznem a dolgoknak, mert akkor Bezeréditől olyan sok információt kaptunk videókkal, képekkel és egyáltalán az ő tudását és átadta nekünk. Ez meghatározta a kapcsolatomat Móriczhoz, egyébként nem játszottam még darabjában.

A színésznő úgy fogalmazott, hogy még keresi Pólika figuráját. Párhuzamosan játszik Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című mesében.

  • Pólika nekem nagy feladat azért is, mert szeptember óta erősebb karakterű nőket játszottam, és itt nem szabad, hogy nagyon indulatos, vehemens legyek. Az a kiindulópontja a darabnak, hogy Pólika közli a férjével, hogy most már neki elege van a mulatozásból. De figyelnem kell és ez a rendező instrukciója is, hogy nem szabad túlmennem egy bizonyos szinten. Ügyesen kell ezeket a konfliktusokat kezelnem, nehogy a néző azt mondja, hagyja már ott ez a férfi ezt a nőt. Úgy szeretném felépíteni a szerepet, hogy meglegyen a belső igazságom, ne legyek agresszív, vissza kell fognom magamat, lehet bájosan is veszekedni.

Igyekszik viselkedését a csalódottságából és a fájdalmából kibontani, hiszen végignézi, hogy az ő kedves férje miként mulat szebbnél szebb nőkkel, miközben persze nagyon szereti Balázst.

  • A legfontosabb, hogy nagyon szerethető, jóságos karakter legyen Pólika, aki szereti a férjét, de a férje őt megbántja. Mind a ketten jót akarnak, készek is végül a kompromisszumra. Ezért lehet és kell is ezt ma játszani, mert attól, hogy az 1800-as évek végén vagyunk, ugyanazok a konfliktusok ma is férfi és nő között, s ma is csak kompromisszumokkal működnek a kapcsolatok.

Az előadásban Pólika nem énekel, nem táncol. A szép hangú színésznőnek ez nagy kihívás, ugyanakkor jó érzés, hogy komoly prózai szerepben is kipróbálhatja magát. Hálás, mert úgy érzi, tud fejlődni, és ez a figura sokat hozzátesz a zenei darabokhoz is.

Niedzielsky Katalin

Fotó: A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg