fbpx Premier pénteken – Liliom: Katkó Ferenc | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. október 02., szerda      10:25

Jelenlegi helyPremier pénteken – Liliom: Katkó Ferenc


A XX. század egyik legszebb szerelmes darabjának nevezte Köllő Miklós rendező a Liliomot, olyan remekműnek, amelyben a tiszta érzések molnári kavalkádja igazi kuriózum. A külvárosi legenda premierjét Katkó Ferenccel a címszerepben október 4-én tartja a Békéscsabai Jókai Színház.

Molnár Ferenc műveit - Az üvegcipőt, A Doktor urat, a Játék a kastélyban című vígjátékot és az Olympiát - rendszeresen műsorra tűzik a színházak, sokan a Liliomot tartják a legjobbnak, bár legelső premierjét 1909-ben a Vígszínházban még gyanakodva fogadta a közönség. Köllő Miklós szerint azért, mert nem ezt várták a szerzőtől, aki új formanyelvet hozott a színpadra. Molnár imádta a vurstlit, mindenkit ismert ott, szerették. S ezt a nyelvet beépítette a darabjába, amit a pesti úri közönség lenézett, mert túl póriasnak találta.

A körhintás Liliom és a cselédlány, Juli szerelme, tragikus története azóta nemcsak túlélte az elmúlt 110 évet, hanem mélyen érzelemgazdag, erkölcsiséget feszegető tartalmával ma is nagy hatással van az emberekre. Molnár „legjelentékenyebb és egyben a legproblematikusabb színműve” az első hűvös hazai fogadtatás után meghódította a világot, szerzője a legismertebb magyar íróvá vált.

Köllő Miklós úgy fogalmazott: a darab humora, drámája, a benne lévő emberi érzések mérhetetlen kavalkádja leírhatatlan. El kell jönni megnézni az előadást!

Liliom szerepét Katkó Ferenc alakítja, szerelme, Juli Kiss Viktória szh., Mari Veselényi Orsolya. Ficsúr figuráját Czitor Attila, Muskátnét Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész játssza.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Nyári Attila/ A-TEAM

 

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg