fbpx Szabó Magda Születésnapja újra műsoron | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. november 21., szerda      16:54

Jelenlegi helySzabó Magda Születésnapja újra műsoron


Szabó Magda Születésnap című kamaszregényének színpadi változatát 2018 márciusában mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház, és a nagy sikerű előadást december 14-én és 15-én 19 órakor újra láthatja a közönség. Illés Bori szerepében Nádra Kitti színészhallgató lép színpadra, anyját Fehér Tímea, apját Csurulya Csongor személyesíti meg.

Tarsoly Krisztina, Nagy Erika, László Bernadett, Hodu József, Jancsik Ferenc látható többek között a népes szereplőgárdát, színészeket és a Színitanház hallgatóit felvonultató előadásban, amit a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula rendezett.

Az írónő születésének századik évfordulójára készült produkció a harmadik Szabó Magda-premier volt Békéscsabán, korábban Az a szép, fényes nap (1996) és a Kiálts, város! (1997) szerepelt a repertoáron. A pályáját eredetileg költőként kezdő Szabó Magda gyermek- és ifjúsági regényei írói munkássága elején jelentek meg, a Születésnap 1962-ben. A legalább három nemzedék közötti generációs problémával, értetlenséggel, bizalmatlansággal, a felnőtté válás bonyolult tematikájával foglalkozó kamasztörténetet Belinszki Zoltán alkalmazta színpadra.

A történet főhőse, Illés Bori alig várja a születésnapját, hogy betöltse 14. életévét, de csalódik, mert attól nem változik semmi, vagyis nem azon a jeles napon lesz felnőtt, ahogyan mások sem. „A felnőtté válás nem a születésnapunktól, hanem az életünktől, a fejlődésünktől függ.” A tinilány nagy utat jár be eddig a felismerésig, az ellenpólust a barátnőből lett ellenség, Auer Szilvia képviseli.

Szabó Magda szereplői azok a szülők, nagyszülők, akik átélték a második világháborút és az 1956-os forradalmat, valamint a gyerekek, az iskolások, az úttörők, akik már egy teljesen más generáció tagjai. Nagy tehát a szakadék, a bizalmatlanság, de a bonyodalmak, konfliktusok során minden szereplő tanul és főleg nyit a másik oldal felé. Így válik a kamasztörténet a felnőtt generációk számára is érdekessé, a színpadra álmodott irodalom pedig igazi adventi, karácsonyi ajándékká, ami felkeltheti az érdeklődést, hogy a néző előadás után leemelje a könyvet a polcról és újra elolvassa régi kedvencét.

Fotó: A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg