fbpx Szép Ernő és a Lila ákác | Békéscsabai Jókai Színház
  2016. május 10., kedd      00:27

Jelenlegi helySzép Ernő és a Lila ákác


Az évad utolsó bemutatóját, Szép Ernő Lila ákác című szerelmes históriáját Katkó Ferenc álmodta teátrumunk színpadára. A főszerepben Gulyás Attilát és Köböl Lillát láthatja a közönség május 13-tól.

Szép Ernő regényei a lírai hangvételű elbeszélő próza jelentékeny alkotásai, ezek közül is a legfontosabb a Lila ákác. Tartalma szerint egy budapesti fiatalember szerelmi kalandjai a század elején, de a hol mulatságos, hol érzelmes történet realista igényekkel mérhető körképet ad a magyar városi kisemberek életkörülményeiről és életmód-lehetőségeiről. 

A történet ma is kedvelt feldolgozási témája a hazai színházaknak, filmes változata pedig Székely István rendezőt kétszer is megihlette, aki először 1934-ben álmodta cellulózra Lila akác címmel Ágay Irén, Nagy György és Kabos Gyula főszereplésével, a filmmel együtt pedig az azonos című dal is hódító útjára indult. Az akkori közönség azonban nem fogadta el a regénybeli befejezést, ezért az boldog véggel zárult. Majd 1972-ben az eredeti címmel ("akác" helyett "ákác", akácfa helyett a kúszónövényre utalva), immár Halász Judit, Bálint András és Ráday Imre főszereplésével ismét elkészült egy filmváltozat, ezúttal már az "igazibb" befejezéssel: mire Pali rádöbben, hogy Manci hozta életébe a tiszta szerelmet és az ártatlan ifjúságot, az őbelé reménytelenül szerelmes lányt már oroszországi turnéra viszi a vonat. Így Pali - Szép Ernő szavaival - ráeszmél: volt ifjúság, volt szerelem, de nem vettem észre.

Voltak évek, amikor legdivatosabb drámaíróink közt tartották nyilván Szép Ernőt. Mégis amikor hatvankilenc éves korában, már régóta betegen, meghalt, az irodalmi élet alig vette tudomásul elmenetelét. Élete végén csaknem elfeledett volt, és csak az irodalom értői tudták, hogy jó költőként élt és halt meg.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap