fbpx Szórakoztató történelmi előadás | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. január 09., csütörtök      18:14

Jelenlegi helySzórakoztató történelmi előadás


Katkó Ferenc rendező szerint az Egri csillagok szórakoztató történelmi előadás lesz remek zenével és különleges látvánnyal. Várkonyi Mátyás és Béres Attila musicalje minden korosztályt megszólít.  

  • Ez a rendezés egy kicsit talán nagyobb teher, mert egy mindenki által közismert történetet viszünk színpadra, a filmet az emberek többsége látta, a regényt is olvasta. Ma is kötelező olvasmány, bár abban nem vagyok biztos, hogy mindenki végig olvassa, pedig gyönyörű történet, igazi szerelmi kalandregény, izgalmas, szerelem, árulás, hazafiság, minden benne van – mondta Katkó Ferenc.

A film dramaturgiáját nem követik, Várkonyi Mátyás és Béres Attila musicalének szövegkönyvével dolgoznak, ami a regény alapján készült. Ebben a rendező változtatott pár helyen, amit a szerzők elfogadtak.

  • Szórakoztató történelmi előadást szeretnénk bemutatni, ezen dolgozunk. A regényben rengeteg szerep van, a musicalnek sokkal szűkebb a kerete, nincsenek benne akkora fordulatok, hogy más legyen a történet vége, itt is a magyarok győznek, nem a törökök, s reményeink szerint nagyon izgalmas, hatásos előadás lesz.  
  •  

Katkó Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak az ifjúságnak, hanem minden korosztálynak készül az előadás, aki szereti a zenét, Gárdonyi művét, az Egri csillagokat, az biztosan nem csalódik majd az előadásban. Nem butították le a darabot, az előadást pedig megpróbálják minél látványosabbá tenni pontosan azért, hogy a fiataloknak is kedvet csináljanak a színházhoz, az irodalomhoz, a történelemhez. „Aztán majd meglátjuk, ki kinek szurkol, a magyaroknak vagy Jumurdzsáknak, mert a gyerekek általában a gonosznak szoktak szurkolni, ami érdekes” – fogalmazott a rendező.

A példaképek felmutatásáról Katkó Ferenc úgy vélekedett, hogy az egri győzelem igazán szép történelmi esemény, az egri vitézek köznapi hősök, igen különösek voltak. A regényre jellemző a történelmi hűség, a zenével még izgalmasabb az előadás, visszaköszön a történelem. A nagyon igényes hangzásvilágot 14 tagú profi zenekar szólaltatja meg.

Arra a kérdésre, hogy a rendezőnek milyen speciális feladat gyerekekkel dolgozni, beveti-e ilyenkor a rendezői mellett tanári, apai tapasztalatát is, Katkó Ferenc így válaszolt:

  • Ezt így mindet. De a lényeg, hogy megpróbálom őket teljes értékű színész partnerként kezelni. A gyerekek is nagyon komolyan veszik a próbákat, nem lehetünk elnézők, ugyanúgy kapják a rendezői instrukciókat, ott vannak a próba végén a megbeszélésen, kell korrepetícióra járniuk. Nekem is vannak gyerekeim, tudom, hogyan lehet velük kommunikálni. Bízom benne, hogy nagyon ügyesek lesznek, remélem, nem fogják majd elizgulni.

Sok nézőt megszólított, elgondolkodtatott már ez a musical országszerte az elmúlt 22 év alatt, a Jókai Színház művészei abban bíznak, hogy a békéscsabai közönségnek is örömöt szereznek, szép színházi élményt nyújtanak az előadással.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Lipták Szabolcs/ A-TEAM

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021. november
 

Keresés

Keresés űrlap