fbpx Terefere Józsa Péter hajóskapitánnyal | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. november 11., vasárnap      19:12

Jelenlegi helyTerefere Józsa Péter hajóskapitánnyal


Nagy érdeklődés kísérte a november 9-ei Tereferét a Jókai Színház Művész Kávézójában, ahol a Kállai-díjas Kadelka László Józsa Péterrel beszélgetett kalandos életéről.
 
Józsa Péter író, újságíró, műfordító és hajóskapitány egy személyben. A beszélgetésből megtudhattuk, hogy 1956-ig, négyéves koráig Budán, a Széna téren élt, majd a forradalmi harcok pusztítása miatt Ferencvárosba költözött családjával. Ez olyan meghatározó volt számára, hogy Franzstadt címmel irodalmi alkotás születik később az akkori élményekből. Már gyerekkorában lejár szüleivel a Dunára csónakázni, majd a Balatonon tölti a nyarakat, gépészmérnök édesapjával vitorlázik. A Lónyay úti általános iskola után a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanul, és már fiatalon elkezd érdeklődni a lengyel nyelv és kultúra iránt. 
Stoppal bejárja Lengyelországot, sőt feleséget is onnan választ, három fiuk születik, és Krakkóban élnek. 1980-ban átéli a Szolidaritás-mozgalom előretörését és személyesen találkozik Lech Walesával, a vele készült interjúja volt az első, ami Magyarországon megjelent a politikussal. Megtudhattuk, hogy amit a magyar vezetés akkor enyhítve rendkívüli állapotnak nevezett, az tulajdonképpen hadi állapot volt Lengyelországban, tankokkal és kijárási tilalommal. 
 
 
A kintléte alatt kezd modern lengyel szépirodalmat fordítani, elsősorban regényeket, például Mrožek nyolc nagyprózáját ültette át magyar nyelvre, amiket folyamatosan játszanak a magyar teátrumok. Ekkorra tehető a szépírói tevékenység kezdete is, novellákat és elbeszéléseket kezd írni, Hemingway-hez hasonlóan állva, mert szerinte így feszesebbek a kifejezett gondolatok. 
Újságírói tevékenysége során kapcsolatba kerül idősebb Antall Józseffel, akit a második világháború során emigrált lengyel menekültek megmentőjének tartanak. Ezeket az élményeit a lengyel nagykövettel közösen írt három kötetes írásműben örökíti meg, Emlékezés címmel. A gyerekkori hajós élményei hatására ötvenes éveiben elvégzi a Tengerészkapitányi Akadémiát, gyakorlati vizsgáit az Adriai-tengeren teszi le. 2017-ben Békésről a Fekete-tengerig hajózik barátaival, majd idén nyáron pedig az Északi-tengertől a Körösökig teszik meg vízen az utat. Mindkét vállalkozásról film is készült, az első út képes beszámolójából a Terefere vendégei is láthattak ízelítőt. Közben Józsa Péter az ókori Senecát idézte, miszerint „semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart”. 
Fotó: A-TEAM
 

h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap