fbpx Terefere Kovács Frigyessel | Békéscsabai Jókai Színház
  2017. október 07., szombat      17:31

Jelenlegi helyTerefere Kovács Frigyessel


Október 6-án kora este, Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendező volt a Terefere a Művész Kávéházban programsorozat vendége. 

Az 1955-ös születésű művész gyerekkorában katolikus pap szeretett volna lenni, már akkor megfogta valami, ami több mint a valóság. Ezzel párhuzamosan ébredt fel benne az érdeklődés a színjátszás iránt, sőt ezt a kettőt akár párhuzamba is állíthatjuk: a színház felfogható egyfajta templomként, a művészet templomaként is.

1978-ban diplomázott Pataki László osztályában az Újvidéki Művészeti Akadémia Drámai Tanszakán és még ebben az évben megalapította a Tanyaszínházat, hogy azokra a helyekre is elvigye a színházi csodát, ahová kőszínház soha nem jár. A Színművészeti Akadémia elvégzése után a szabadkai Népszínház magyar társulatához szerződött, melyből 1985-ben multietnikus színház lett és ekkor Újvidékre költözött, ahol az Újvidéki Szinházban játszott, az ottani magyar rádió színésztársulatánál.

1993-ban visszaköltözött Szabadkára, ahol egy év múlva megalapította a Kosztolányi Dezső Színházat. Az itt bemutatott darabok mind a Vajdaságban, mind Magyarországon jelentős szakmai elismerést vívtak ki. 1998-tól 2006-ig a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója, művészeti vezetője, a kritikusok szerint vezetése alatt volt a magyar társulat a csúcson; majd 2006-tól 2012-ig a társulat tagja.

Ő volt az, aki október 29-ére kijelölte és megalapította a Délvidéki színjátszás napját, a vajdasági magyar színjátszás ünnepét. 2012-től az Újvidéki Művészeti Akadémián főállásban beszédtechnikát és beszédművészetet tanít, miközben diákjaival maga is részt vesz budapesti kurzusokon a Színművészeti Egyetemen, hogy tovább képezze magát. Első sorban színésznek tartja magát, azonban ha úgy érzi, hogy egy darabhoz mélyebben kötődik, akkor igyekszik megrendezni azt.

2011-ben rendezte meg a Békéscsabai Jókai Színházban Az öreg hölgy látogatását, majd 2013-ban eljátszotta Lear király szerepét, valamint 2017-ben főszerepet játszik Tamási Áron Ősvigasztalásában. A Lear király szerepe óriási szakmai és közönségsiker lett a hazai művészeti életben.

Számos díjban és elismerésben részesült: 2003-ban és 2006-ban Pataki Gyűrű-díjat kapott az évad legjobb színészi alakításáért, 2008-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium életműdíjat adományozott neki, valamint 2012-ben megkapja a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. 

 

Rácz Attila

Fotó: A-Team/Ignácz Bence


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg