2018. január 12., péntek      21:19

Jelenlegi hely

Terefere Szente Bélával a Művész Kávéházban


Az új év első Terefere rendezvényének programjaként Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója volt Kadelka László vendége a Művész Kávéházban.

Szente Béla 1956-ban született Orosházán. Itt járt általános iskolába, Gyulán érettségizett, majd a Debreceni Tanítóképző Főiskola népművelés-könyvtár szakán végzett. Ezt követően az ELTE-n szerzett népművelő egyetemi diplomát. Dolgozott Békéscsabán a Balassiban, az orosházi járási hivatalban, a szegedi ifjúsági házban, 1982-ben került a békéscsabai ifiházba, és 1991 óta vezeti az intézményt, amelynek történetéről nagy lelkesedéssel mesélt. Mindenki nagyon szerette azt a régi, rozzant épületet és a fejlesztések után a város lakosságának egy része kultúrreaktornak csúfolta az új épületet, ahová senki nem fog bemenni. Ehhez képest 2017. decemberében ünnepelhette a Csabagyöngye Kulturális Központ az egymilliomodik látogatóját, 129 közösség tartozik a központhoz több mint 1400 taggal.

Szente Béla szerint ez a központ ajándék a város lakosságának, akik ezt nagyon megérdemlik, mert remek a helyi közönség. Emellett beszámolt a fejlesztések után adódó akusztikai problémáiról az új épületnek, amelyet azóta egy technikai felújítással orvosoltak. A kulturális központ igazgatói tevékenysége mellett vezeti a több mint 25 éves Csabai Színistúdiót, amellyel országos sikereket értek el, színjátszó csoportként egyedül kapták meg a Csokonai Vitéz Mihály-díjat és számos, azóta országos hírnévre szert tett színész kezdte itt a pályáját. 1997-ben alelnöke lett az akkor megalakuló Kulturális Központok Szövetségének, majd 2013-tól pedig az elnöke. Nős, felesége a békéscsabai evangélikus szeretetszolgálat vezetője. Három gyermekük van, Éva, Vajk és Áron. Éva énekesnő, színészeket tanít beszédművelésre; Vajk színész, író, televíziós műsorvezető, a Madách Színház tagja; Áron pedig teológiát tanul az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Két ifjúsági darabot jegyez: Premier és Pizzafutár címmel, valamint két mesejátékot is írt: Rigócsőr király és A kolozsvári bíró.

 

Rácz Attila

Fotó: A-Team/Ignácz Bence


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+