fbpx Tévéjáték online premierjére készül a színház | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. május 26., kedd      12:04

Jelenlegi helyTévéjáték online premierjére készül a színház


Többszörösen is különleges bemutató lesz május 28-án 19 órakor: Anthony Shaffer Detektívjátszmájának tv-változatát láthatja a közönség a Jókai Színház weboldalán. A világhírű krimi tavaly októberben nagy sikert aratott Békéscsabán, és most elkészült a televíziójáték Katkó Ferenccel és Tege Antallal a főszerepben.

  • Sok szempontra kell figyelni a darabok kiválasztásánál, de nekem mindig az egyik legfontosabb, hogy kitűnő színészeinknek jó szerepeket tudjak adni. Ennek a darabnak a két figurája kiáltott Katkó Ferenc és Tege Antal után. Főiskolás koromban már rendeztem ezt a művet, ami akkor inkább tanulmány jellegű volt, el is felejtettem, Katkó Feri hívta fel rá a figyelmemet. Mivel tavaly új sorozatot indítottunk a stúdiószínházban, amibe olyan nézőbarát előadásokat választottunk, amelyek a legszélesebb közönséget érdekelhetik, így a Detektívjátszma lett az első fecske. Nagy sikert aratott, nem utolsó sorban azért, mert kiválóan tudtunk együtt dolgozni a két színésszel - mondta Seregi Zoltán igazgató, mindkét verzió rendezője az előzményekről.

Majd kiemelte, hogy fantasztikus lehetőségnek ígérkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumának tavaly őszi pályázata, aminek eredményeként elnyerték a tv-változat elkészítésére a támogatást.

Először úgy gondolták az alkotók, hogy a színpadi díszletben forgatnak, de a tv-játék sajátosságai miatt valóságosabb környezetet kellett keresni, amely hitelesíti egy jómódú angol krimiíró lakását. Szerencsére a direktor jó barátja, Mester Gábor régiségkereskedő csodálatos bútorokkal berendezett házában rátaláltak a megfelelő helyszínre. A lakásból stúdió lett négy kamerával, a színházi darabból pedig másfélórás tévéjáték, amelyet egy hét alatt sikerült felvenni, az utómunkálatok viszont - ahogyan az lenni szokott - hónapokat vettek igénybe.

A tévéjáték nem színházi előadás, teljesen más műfaj. Seregi Zoltán rendező és Vámos Zoltán operatőr egyetértett abban, hogy itt másképpen, visszafogottabb stílusban kell játszani. Erre a két színész kitűnően ráérzett, élvezettel, örömmel dolgoztak együtt.  

Ahogyan Vámos Zoltán megfogalmazta, ez a tévéjáték „egy színházi előadás televízióra optimalizált változata”, ahol olyan filmes eszközöket lehet alkalmazni, mint például a közeli képek, amelyek nemcsak plasztikusabb játékra adnak lehetőséget az előadóművésznek, hanem ezekkel - a filmes dramaturgia szerint - még kifejezőbbé lehet tenni egy-egy szituációt vagy fontos pillanatot.

  • A néző a színházban egy teljes képkivágásban (plánban) látja a színpadot. A néző figyelmét, a hangsúlyokat a rendezőnek, színésznek ebben kell vezetni. A tévéjátékban (és a filmben is) a különböző nagyságú képkivágások – például arcközeli, félközeli, totál - használatával közvetítjük a hangsúlyokat, emeljük ki a lényeges mozzanatokat, érzelmeket. Mindezek mellett a tévéjáték kordokumentum is, amiben tovább él az alkotók művészete – hangsúlyozta Vámos Zoltán operatőr, a Békéscsabai Jókai Színház videótár-vezetője.

Anthony Shaffer darabja igazi jó krimi: izgalmas, fordulatokban gazdag és szórakoztató. Andrew Wyke, az előkelő angol krimiíró meghívja elegáns otthonába Milo Tindle-t, az olasz származású utazási ügynököt, aki a felesége szeretője. A házigazda alkut ajánl, amellyel mindenki jól járhat… A darab hosszú sikerszériát ért meg színpadon és filmen. A Jókai Színház művészei remélik, hogy ez a változat is meghódítja a tévéjáték kedvelőit, közönségét.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Vámos Zoltán


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. december
 

Keresés

Keresés űrlap