fbpx Történelmünk kínál példaképeket | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. január 08., szerda      19:14

Jelenlegi helyTörténelmünk kínál példaképeket


Főpróbahét a Békéscsabai Jókai Színházban, az utolsó simítások az Egri csillagok premierje előtt. Várkonyi Mátyás és Béres Attila történelmi musicalében Dobó István szerepére az egri Gárdonyi Géza Színház művésze, Kelemen Csaba kapott meghívást, aki immár 22 éve játssza a hős várvédő figuráját.

  • Nekem nagy megtiszteltetés, hogy Békéscsabán játszhatom vendégként. Ez egy fantasztikus társulat, nagyszerű a csapatmunka, és kiemelten jó itt a hangulat. Mindezt nemcsak vendégként mondom, hanem azért is, mert az Agria Nyári Játékok igazgatójaként minden jelentős színházat, társulatot nagyon jól ismerek, mindegyikkel volt alkalmam együtt dolgozni – hangsúlyozta Kelemen Csaba.

A történelmi musical bemutatójának és Dobó szerepének jelentőségéről úgy vélekedett, hogy ez egy örökérvényű klasszikus darab, a szerzők úgy dolgozták fel, hogy hiteles és hű a regényhez, a bő kétórás előadásban minden benne van, ami Gárdonyinál lényeges. A zenéről azt mondta, hogy az sokrétű, nem túlzottam modern, van benne régi magyar és török motívum, színes, gazdag anyag.

  • Egerben már mindenki fújja a dalokat, igazán jó újból és újból hallgatni a fülbemászó dallamokat. A veretes szöveg pedig nyomot hagy az emberekben. Több, mint két évtized alatt sok előadást megértem, de egyes helyzeteknél még mindig meghatódom, nagyszerű produkció. Azért is fontos előadni a mai világban, mert nincsenek példaértékű személyiségek, történelmi helyzetek, pedig a fiataloknak szükségük lenne ilyenekre. A történelmünkben szerencsére sok a jó példa, vannak lehetőségek: itt van az Egri csillagok Dobó Istvánja, A fejedelem című darab, amely II. Rákóczi Ferencet mutatja fel, valamint a Zrínyi 1566 – mindhármat bemutattuk az Agria Játékokon, ezek a művek alkalmasak arra, hogy példákat szolgáltassanak, amelyek egy egész életet tudnak meghatározni, miközben a tévé csak olcsóságokat közvetít.
  •  

Kelemen Csaba szerint nemcsak a példaértékű, életfelfogásunkra ható személyiségek miatt fontos az ilyen művek bemutatása, hanem azért is, hogy szembenézzünk a saját történelmünkkel. Ebben a musicalben van szerelem, árulás, hősiesség, sok-sok kaland, minden korosztályra hatni tud.  

  • Arra a győztes csatára emlékezni kell, 2000 magyarral szemben 70 ezer török állt, óriási túlerő, mégis legyőzték, erre büszkék lehetünk. S a színpadról látni nagy élmény minden este a csillogó szemeket, a boldogságot, hogy milyen jó magyarnak lenni.

A példaképek és a büszkeség után egy harmadik, aktuális és szomorú szempontot is említett a színművész: úgy fogalmazott, hogy abban az időben is volt emigráció a távol-keletről, a túlszaporodás miatt indítottak a törökök hódító hadjáratokat. S ma is özönlenek a menekültek, ami megegyezik az akkori helyzettel, mint mondta, abban is, hogy akkor sem becsülték a magyarokat a helytállásukért, s most sem becsülik. Beszélgetésünket Kelemen Csaba azzal az idézettel, szép végszóval zárta, amit Dobóként az előadás végén énekel:

„Nézz ránk, Európa!

Állj mellénk a harcban!

Téged is védünk,

Ha védjük a magyar hazát.

Bátor, büszke nemzet,

Nagy tettekre termett.

Eger nevét zengje a nagyvilág!”

                                                                                                                                                                                                                                       Niedzielsky Katalin 

Fotó: Rácz Attila


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021. november
 

Keresés

Keresés űrlap