fbpx Trianon – avagy huszadik századi históriánk | Békéscsabai Jókai Színház
  2021. június 06., vasárnap      09:23

Jelenlegi helyTrianon – avagy huszadik századi históriánk


Trianon, jelenetkép Fotó: A-Team
Trianon, jelenetkép Fotó: A-Team

Százhuszonöt évnyi messzeségből, a Millenniumtól indul a Koltay testvérek és a Kormorán együttes által jegyzett Trianon cselekménye, amelynek végpontja 1989, a rendszerváltozás. A Kádár-éra letűntével véget ért az az idő, amelyben a trianoni országcsonkítást hallgatás övezte. Ez az évtizedekre nyúló, kényszerű szilencium adósságot ró ránk, melynek törlesztése a Trianon című zenés történelmi játék.

A Narrátor (Dariday Róbert) visszaemlékezésével indul a Koltay Gábor által összeállított szöveg, és az előadás végpontjához közeledve szintén a Narrátor jelképes személye zárja a művet, mintegy keretet adva a sok-sok történelmi személyiséget megszólaltató, ugyanakkor az egyszerű ember sorsára is fókuszáló darabnak.

A darab kontinuitását részben a bal oldal magasában helyet kapott szerkesztőség, s benne a két újságíró biztosítja, akik kommentálják, értelmezik az eseményeket, jelképes és valóságos párbeszédet folytatnak olvasóikkal és természetesen a nézőkkel, szemlélői „felülről” az eseményeknek, ugyanakkor elszenvedői a házkutatásnak is. Jelmezük változása az idő múlását is érzékelteti, a darab végén átveszik a helyüket a Színitanház fiataljai.

Az előtérben helyet kapott középkori temető keresztjeitől a modern korig vezet bennünket a díszlet, amely be tudja fogadni ennek a súlyosan gomolygó cselekménynek minden szeletét. A cselekmény – amely nem más, mint huszadik századi históriánk - néhol ugyan elidőzik, de egy pillanatra sem torpan meg. A történelmi eseményeket, az azokat értelmező, adott korban keletkezett dokumentumokat át- meg átszövik az irodalmi, főként lírai alkotások. A darabot és a rendezést hihetetlen dinamika jellemzi, melyet elsősorban a zene biztosít: a Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat éteri dallamától egészen a folk-rock stílusáig jutunk, s ez sokszínűség lehetőséget ad arra, hogy színészek több zenei stílusban is megmutathassák magukat. A Viharsarok Táncszínház művészei és a Színitanház fiataljai méltó partnerei társulatunknak.
A Trianon című zenés történelmi játékban az alábbi művészeinket tekinthetik meg:

Dariday Róbert, Bartus Gyula Jászai Mari-díjas, Tege Antal, Katkó Ferenc, Nagy Erika, Liszi Melinda, Beszterczey Attila, Czitor Attila, Nagy Róbert, Csonka Dóra, Gerner Csaba, Puskás Dániel, Veselényi Orsolya, Lévai Attila, Ormándy M. Keve, Galambos Hajnalka, Miszlai Márton szh., Kiss Viktória szh. , Szász Borisz szh., Laszkó Viktor szh., Mlinár Pál Bence, Mlinár Balázs

Közreműködnek: Fazekas Döníz, Gulácsi Réka, Lehoczki Orsolya, Móricz Bence, Fekete Levente, Nagy Balázs, Nagy Endre, Bartus Botond szh., Berndt Richárd szh., Borák Péter szh., Fűri Fanni szh., Kristály Alexandra szh., Tamási Panna szh., Trabach Veronika szh.
és a Viharsarok Táncszínház táncosai: ifj. Mlinár Pál, Mlinár Péter, Mlinár Zsuzsa, Földes Roxána, Gáspár Bendegúz, Göcző Petra, Kiss Anna, Oláh Dániel, Tóth Luca, Vig Péter
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. december
 

Keresés

Keresés űrlap