fbpx Varázslatos bemutatóra készül szombaton a Békéscsabai Jókai Színház | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. október 08., csütörtök      10:29

Jelenlegi helyVarázslatos bemutatóra készül szombaton a Békéscsabai Jókai Színház


A Holló Jankó című mágikus táncjáték ősbemutatójára készül szombaton a Jókai színház és a Viharsarok Táncszínház.

A mesedarab főpróbáján elhangzott, a társulat a táncosokkal együtt a magyar népmesék formavilágát és nyelvezetét állítja színpadra a néptánc segítségével. Ifj. Mlinár Pál, a darab rendezője elmondta, mikor elkezdték Szabó Attilával az eredeti népmesét színpadra írni, a jól ismert történetből egyszer csak egy új köntösbe bújtatott népmesei motívumokkal átszőtt mágikus történet kerekedett. Ugyanakkor az egységes népművészeti hatás érdekében a táncok a magyar néptánc mozdulatvilágából építkeznek, illetve a jelmezek és a díszlet ugyancsak a népművészeti motívumok forma- és színvilágát követik.

A mesejáték díszletét Lenkefi Zoltán tervezte, aki olyan miliőt hozott létre a színpadon, amely együtt változik, mozog a szereplőkkel. A jelmezeket Mlinár Péter álmodta meg, aki elárulta, a 14 szereplőn 34 öltözet jelenik meg alig egy óra alatt, és valamennyin felfedezhetőek lesznek a szereplők jellemzői. Ez igaz a zenére is, melyet Lovas Gábor komponált.

– A szereplőknek saját dallamaik vannak, Jankónak például a fafúvósok, míg Coraxnak a szaxofon, klarinét adja vissza jellegzetes karakterét – avatott be minket a zeneszerző.

Az újragondolt népmesét október 10-től láthatja majd a közönség.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg