fbpx Vitéz lélek - olvasópróba | Békéscsabai Jókai Színház
  2021. március 31., szerda      15:40

Jelenlegi helyVitéz lélek - olvasópróba


Kiss József rendező, Kiss Kata rendezőasszisztens és a főszerepet játszó Czitor Attila
Kiss József rendező, Kiss Kata rendezőasszisztens és a főszerepet játszó Czitor Attila

Harminc éves vágy teljesülhet most be, amikor a Jókai Színház színre viszi Tamási Áron Vitéz lélek című művét – mondta Kiss József rendező a darab olvasópróbájának bevezetőjeként. – Harminc éve próbáltam rávenni magyar színházakat, hogy mutassuk be a darabot, majd Vidnyánszky Attila jelképesen ezzel nyitotta meg a Nemzeti Színház új műsorát igazgatása alatt. Sebaj, Békéscsabán másodikként láthatja közönség ezt a szívszorítóan szép darabot.

Tamási Áron 1940-ben a háború elleni üvöltésként írta meg Vitéz lelket. A mű előzménye a Himnusz egy szamárral című novella, amelyben egy az első világháborút megjárt katona egy szamárral kezd falujában új életet.
Ez a szöveg tele van angyalokkal, tündérekkel – folytatta Kiss József –, úgy kell majd olvasnunk a szöveget, és úgy kell majd színpadra vinnünk, hogy annak a tartalmát semmihez nem mérhetjük, a lelkeket kell megnyitnia. Ennek az előadásnak a legmélyén hatalmas tragikum lakozik, Tamási Áron akkor írta, amikor 1940-ben a helyzet komorrá és életveszélyessé lett. A főszereplő Balla Péter (Czitor Attila) életén keresztül beszélt ekkor az író a háború szörnyűségéről, amelynek lenyomata megmarad a háború elmúltával is. A hűségről is szól ez a mű, mert aki hűséges, az csodák tanúja lesz – mondta a rendező.
Az előadás látványvilágáról szólva a rendező elmondta, hogy úgy szeretné felépíteni az előadást, mintha egy fekete-fehér filmet néznénk, ahová – mint a hajdani kiszínezett katonafotókon – beúszik-egy egy szín, míg végül az előadás zárlatakor színessé válik.
A színházi próbafolyamat terv szerint április 30-án házi főpróbával zárul a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A főbb szerepekben Czitor Attila mellett Katkó Ferenc, Tomanek Gábor, Kovács Edit és Földesi Ágnes Villő látható majd.
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap