Jelenlegi hely

Hobo cirkusza


Művész-világ.hu | Csütörtökön Békéscsabáról indult Földes László Hobo Circus Hungaricus című kitűnő tavalyi lemezének „porondszínházi” turnéja, amelynek rendezője Vidnyánszky Attila.

Hobo az elmúlt hetekben-hónapokban ismét reflektorfénybe került: a napokban vette át az Artisjus gálán az év szövegírójának járó díját, az év elején elnyerte a Fonogram Életműdíját, s aktuális lemezének Merlin című dala, s maga az album is, jelölt volt – meglepetésre a metál-lemezek (!) között.  

Békéscsabán egy bő héten át, május 6-áig látható majd a produkció a Békés Megyei Jókai Színház Porondszínházában, azután május 29-én, 30-án és 31-én Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban, szeptemberben pedig Debrecenben mutatják be Hobo cirkuszát.

 A rendező, a beregszászi születésű, 46 éves Vidnyánszky Attila, aki nem először dolgozik Hobóval: ő rendezte a Csattanuga Csucsu, a Csavargók tízparancsolata és a Vadászat színházi produkciót.  

Vidnyánszky az Ungvári Állami Egyetemen magyar-történelem, majd a Kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezői diplomát szerzett Alapító igazgatója, majd művészeti vezetője a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, ahol főrendezőként is dolgozik. Magyarországon 1999-től a Nemzeti Színházban, 2000-től a Pesti Magyar Színházban rendezett. Három éve a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, Különleges színpadi nyelvet „költői színházat hozott létre. Jászai Mari- Nádasdy Kálmán és Meyerhold-díjas.

Hobo legutóbbi albuma, a Circus Hungaricus szövegeiért átvett díjával kapcsolatban hírlevelet juttatott el a sajtóhoz. Hangsúlyozta:  Bródy János elismerése és méltatása megtiszteltetés számára, hiszen szövegeivel ő tette magyarrá a manapság rocknak nevezett beatzenét a hatvanas években. Sokat köszönhet a produkcióban résztvevő Madarász Gábor gitárosnak, szerzőtársának. Mint fogalmaz, kibontotta a szövegekben rejlő, vagy azokból következő zenei lehetőségeket, további gondolatokra ösztönözte. Köszönetet mondott zenésztársainak, Hoffer Péternek (dob) Kovács Barnabásnak (basszusgitárt), Nemes Zoltánnak (zongora), Sántha Gábornak (gitár) és a fúvóscsapatnak. Kiemelte Varga Bori fuvolajátékát, Rozgonyi Péter hangmérnök munkáját, aki az album hangzásába minden tudását beleadta. Juhász Balázs fotografikust lenyűgöző borítójáért dicsérte,.   

Vidnyánszky Attila a 64 dalszövegötletet végigolvasva bíztatott, hogy a cirkusz legyen a dalok elképzelt helyszíne – emlékezik Hobo a közös munkára.  

Hobo legutóbbi lemezéhez nem a régi társait hívta, hanem Madarász Gábort, és a vele közösen választott zenészeket. A 30 éves születésnapi koncert után feloszlatta a HBB-t, azzal indokolta, hogy túl sok volt a koncert, neki pedig ott volt a színház és sok minden egyéb.

A lemez egyébként néhány nap alatt aranylemez lett, ezért a közönség mellett az albumot megjelentető EMI munkatársait illeti a köszönet.

Egy kritika sokak véleményét fogalmazta meg, amikor megállapította: a Circus Hungaricust egyszer mindenkinek meg kell hallgatnia, aki a Kárpát-medencében él és magyar az anyanyelve.
Kovács Miklós

Forrás: Művész-világ.hu


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+