fbpx Holló Jankó | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Holló Jankó


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Szabó Attila – Lovas Gábor: Holló Jankó

mese-tánc-játék – Ősbemutató

Rendező: ifj. Mlinár Pál

Nagyszínpad

 

Ez még régen történt. Akkor, amikor még meséket daloltak a rigók, verseket zengtek a pacsirták, rémtörténeteket harsogott a hollók népe. Akkor esett meg, hogy egy idős anyóka egy csecsemőt talált az erdő közepén. Olyan keserves károgással sírt a szerencsétlen pára, hogy el is nevezték Holló Jankónak. Magához vette, felnevelte a fiút. Holló Jankó férfivá cseperedett. Különleges volt, magányos, és álmokkal teli. Éjszakánként repülésről álmodott, nappal pedig csak botorkált a számára olyannyira idegen valóságban. Titokzatos különcségét nem is nézte jó szemmel a falu népe. Amikor észrevették, hogy szemet vettet a földesúr lányára, elkergették a fiút. Jankó sok kalandon, viszontagságon keresztül elérkezett oda, ahol választ kapott arra, hogy ki is ő valójában. S ha elérkezett, meg nem hátrált. Szembenézett a gonosszal, és annak rendje s módja szerint le is győzte, hogy immár gazdagon térhessen vissza titkos mátkájához.

A koprodukcióban megvalósuló mesejáték a magyar népmesék formavilágát és nyelvezetét állítja színpadra a néptánc segítségével. Az egységes népművészeti hatás érdekében a táncok a magyar néptánc mozdulatvilágából merítenek, a jelmez és díszlet a népművészeti motívumok forma- és színvilágát követi. A magyar népzenei alapokra épülő kísérő zene pedig különleges hangzású hangszerek széles tárházát vonultatja fel.

Nagy Erika színművész és ifj. Mlinár Pál, a darab koreográfusa és rendezője volt a Művészbejáró vendége.

Holló Jankó ritmusjátékra várja a gyerekeket.

A Holló Jankó ősbemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház és a Viharsarok Táncszínház. A mesejáték a magyar népmesék formavilágát a néptánc segítségével állítja színpadra.

A Holló Jankó című mágikus táncjáték ősbemutatójára készül szombaton a Jókai színház és a Viharsarok Táncszínház.

Kedves gyerekek!

Bizonyára tudjátok már, hogy a Holló Jankó mese-tánc-játékban csodálatos zenével vár benneteket a színház. Játszotok már hangszeren? Tudtok zenélni? Vagy még csak tanulgatjátok? Biztosak vagyunk benne, hogy hamar belejöttök!

A Holló Jankó című mágikus táncjáték ősbemutatójára készül a Jókai Színház. A darabról a legilletékesebbet, ifj. Mlinár Pált kérdeztük, aki nemcsak társszerzője, hanem rendezője is a darabnak.