fbpx Ibsen Ház - megszületett a legújabb kulturális színtér | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi helyIbsen Ház - megszületett a legújabb kulturális színtér


Új, multikulturális közösségi színtér nyitotta meg kapuit csütörtökön Békés megyében. Békéscsabán, az egykori Közgé helyén átadták az Ibsen Házat, mely művészeti, oktatási és közművelődési központként kiemelkedő szerepet vállal a megye értékeinek közvetítésében.

Átvágták a szalagot, immáron látogatható az Ibsen Ház Békéscsabán, az Andrássy úton. Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a szolgáltató intézmény szerves egységet alkot. Helyet kap itt a kultúra minden területe: a közművelődési, a kulturális, a színházi, a bábszínházi, a népművészeti funkciók, de az oktatás, a civil szervezetek, valamint a komolyzene is otthonra talál. Ezen kívül gasztronómiai élmények is várják majd a kultúrakedvelőket, október 3-án nyit az Ibsen Étterem és Kávéház.

Farkas Zoltán, Siri Ellen Sletner, Domokos László

— Az itt felhalmozott értékek, hagyományok és tudástőke segíti otthonunk felemelkedését, s a gazdasági életre is ösztönző hatással lehet — mondta Farkas Zoltán.
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára kifejtette, az Ibsen Ház nem jöhetett volna létre, ha Norvégiának, a Norvég Alapnak nincs egyedülálló kitekintése Közép-Európára. Kiemelte, ez az intézmény mindig emlékeztessen a nemzetek közötti szolidaritásra, és legyen a kulturális sokszínűség otthona.

A Norvég Királyság nagykövete, Siri Ellen Sletner válaszában elmondta, valóban Ibsen szelleme lakik e falak közt, és már a nagykövetség dolgozói is várták ennek a pillanatnak eljövetelét. A nagykövet asszony kijelentette, a mostani projekt kapcsán nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek a magyar féllel való együttműködésben ezért a következő EU költségvetés létrejöttéhez igazítva /Norvégia nem EU tag/ folytatni kívánják a Norvég Alapból a magyarországi projektek finanszírozását is.
 

Závogyán Magdolna, a megyei önkormányzat kulturális referense, a projekt menedzsere hangsúlyozta, az önkormányzat 2006-ban nyújtotta be pályázatát a Norvég Alaphoz. Innen 595 millió forintot nyertek, ehhez jött 52,5 millió forint önerő, és az Európai Uniós Önerő Alaptól szintén 52,5 millió forintot nyertek pályázaton.
— A kultúrára egyre kevesebb jutott a megye költségvetéséből, így az eredeti elképzeléseken változtatni kellett, a vállalkozói funkciót erősítettük, hogy a ház fenntartható legyen — mondta Závogyán Magdolna. — A konkrét kivitelezés a támogatási szerződések aláírása után tavaly júniusban kezdődhetett el.

 Norvég énekek csendültek az Ibsen házban

Az Ibsen Házban talált első otthonára az albérletek után a Békés Megyei Napsugár Bábszínház. A Békés Megyei Jókai Színház, üzemelteti az Ibsen Stúdiószínházat ahol a Fiatal Színházművészeti Tanház tanulói is gyakorlatot szerezhetnek. Ezen kívül a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, a Békés Megyei Ibsen Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodája, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete (Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ), a Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola is az épületben folytatja munkáját.
 

Az Ibsen Stúdiószínházat Fekete Péter, a Jókai színház igazgatója mutatta be az egybegyűlteknek, akik Tarsoly Krisztinával és Bartus Gyulával a főszerepben rövid részletet láthattak Ibsen, Nóra című drámájából. Október elsején ezzel a darabbal nyílik meg az ország legújabb stúdiószínháza.

Bartus Gyula, Tarsoly Krisztina

Az első közönség

Szöveg: Nyemcsok László és Junior

Fotó: Junior
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. október
 

Keresés

Keresés űrlap