fbpx István, a király | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

István, a király


Kép

Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

A rockopera alapjául szolgáló mű – Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája – arról szól, hogy 997-ben Géza fejedelem halála után a magyar uralkodó családon belül kiéleződnek a feszültségek, mert az ősi jog – az oldalági utódlás – szerint a fejedelmi család legidősebb férfitagja, Koppány a hatalom örököse, aki maga is felvette a bizánci kereszténységet. Géza azonban halála előtt megeskette a magyar főurakat, hogy a keresztény jogrend szerint fiát, Istvánt válasszák meg fejedelemnek. István és Koppány ellentéte testvérháborúval fenyeget, holott az országnak és népének békére lenne szüksége. Véres összeütközésre kerül sor, amelyben István seregei győznek.

A rockopera már másról is szól. Történelmi léptékű, karizmatikus hősök igazságairól, és azok közötti választási lehetőségeikről. A választásról szól. Arról, hogy mindig van választás. Aztán, hogy a választás jó volt-e, azt majd az idő, nagy történelmi választásoknál, az utókor ítéli meg. De döntenünk nem nekünk, az útókornak kell a történelmi szereplők helyett, utólag nem kérdezhetjük komolyan, hogy: „Mi lett volna, ha…”, mert, ha nem az lett volna, ami van, lehet, hogy személy szerint mi sem lennénk, és nem is tehetnénk föl kérdéseket.

A rockopera már születésekor is – és azóta még inkább – túlnőtt önmagán. Több lett, mint színdarab, több lett mint, rockopera. A magyarság újabb kori, modern nemzeti jelképe lett. Szinte mindenkié, mint a zászló, a kokárda, a Himnusz, a címer és a Szent Korona, és talán leginkább éppen a korona, meg a korszerű zene, a korszerű dalszövegek, és megszületésének történelmi ideje, a rendszerváltás előszele miatt. Szinte senkinek sem a testvérháború, az idegen katonák behívása, felnégyelés jut eszébe róla, ahogy a franciák sem a Guillotine-ra gondolnak a Marseillaise éneklése közben.

Az István, a király határon belül és túl közmegegyezéses nemzeti jelképévé vált a magyarságnak, aminek minden egyes előadása ünnep. Ezekre az ünnepekre vár mindenkit a Békéscsabai Jókai Színház, Zsuráfszky Zoltán hagyományos rendezésében.

A díszbemutató előadás házigazdája a

Kép

szarvasihet.hu | A Békéscsabai Jókai Színház szombat-vasárnap mintegy megkoronázta a Szarvasi Vízi Színház mostani évadát. Fekete Péter igazgató tartotta egy éve tett ígéretét, így Szarvason is színpadra kerülhetett az István a király, a magyar rockopera műfajának alapműve.⇒ Tovább

mno.hu |  Tokaj szívében egy régóta használaton kívül álló kőfejtő helyén hatalmas, 2500 néző befogadására alkalmas szabadtéri színházat építettek. A nézőtérrel szemben magasodó sziklák nyújtotta természetes díszletben legelső alkalommal az István, a király című rockoperát élvezhette a közönség szombaton. ⇒ Tovább

A filmet készítette:
Vámos Zoltán
Légi felvételek:
Hanák VTS

 

2014. augusztus 9-én a Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadásával avatták fel Magyarország legújabb színházát. Az ünnepélyes színházavatón Fekete Péter igazgató az alábbi beszédet mondta el:

Hatalmas sikert aratott a Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadása a Tokaji Fesztiválkatlan avató ünnepségén. A közönség állva tapsolta, ünnepelte a produkciót.

  • Az országot azok építik, akik valóra merik váltani álmaikat – mondta Magyarország legújabb színházának, a Tokaji Fesztiválkatlannak szombat esti megnyitóján Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja. Az egykori kültéri kőbányában, a Patkóbányában kiépített játszóhelyet a Békéscsabai Jókai Színház társulata avatta fel, az István, a király rockoperával. Fekete Péter színházigazgató, a  Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elnöke stílusosan mámoros színházi estéket kívánt a megnyitón.

A Békéscsabai Jókai Színház István a király című előadásával nyílik ma este Magyarország legújabb  színháza Tokajban.  A szabadtéri színház egy hajdani kültéri kőbánya területén épült. Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színház  igazgatója irányítja négy napja az előkészületeket a helyszínen Tokajban.

szinhaz.hu | Új játszóhelyet avat fel szombaton a Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadása.

- A Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadása méltó egy ilyen játszóhely felavatására. Örülök, hogy mi nyithatjuk meg a Tokaji Fesztiválkatlant – mondta el Zsuráfszky Zoltán, az előadás rendezője. A Tokaji Fesztiválkatlanban augusztus 9-én a Békéscsabai Jókai Színház produkciója lesz az első bemutató.

- Ez lesz az első alkalom, az első fellépés ennek a színháznak az életében - nyitotta meg az István a király péntek esti próbáját a Tokaji Fesztiválkatlanban Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. A Zsuráfszky Zoltán rendezésében már Békéscsabán és Kolozsváron is hatalmas sikerrel játszott rockopera a Tokaji Fesztiválkatlan hivatalos nyitóelőadása. A próba alapján elmondható: a tokaji bemutató az 1983-as királydombi ősbemutatót idézi.

Oldalak