Jelenlegi hely

Január, a Szerb Kultúra Hónapja a Békés Megyei Jókai Színházban


Minden eddiginél gazdagabb program várta a vendégeket január 16-án a Békés Megyei Jókai Színházban, a Szerb Kultúra Hónapjának ünnepélyes nyitónapján.

A ceremóniát megtisztelte jelenlétével Dejan Šahovič, a Szerb Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Domokos László, Békés Megye Önkormányzatának elnöke, Juhász Attila, a Vajdaság Autonóm Tartomány művelődési titkár helyettese, Kucsera Géza, a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának elnöke, Blaž Masle, a Szlovén Köztársaság Nagykövetségének titkára, Ljubica Ristovski, a Narodno Pozorište Narodno Kazalište Népszínház Subotica igazgatója, Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője, Hajdú Ibolya és Görög Györgyi az Újvidéki Színháztól, Hernyák György rendező, Zalán Tibor író, Lenkefi Zoltán a Napsugár Bábszínház igazgatója, Jovan Mirčeski fotóművész, a fotókiállítás képeinek alkotója.

A sajtó részéről is nagyon sokan mutattak érdeklődést színházunk eseményei iránt.

Az egész napos parádés programsorozat délelőtt 10.00 órakor kezdődött Ivo Andrič – Zalán Tibor: Aska és a farkas című mesejátékának fergeteges előadásával, ami hatalmas sikert aratott a nézők apraja - nagyja körében.

A Napsugár Bábszínház premierelőadására 15.00 órától került sor a Vigadóban. A Seven Nordqvist: Pettson és Findus című mesesorozatából összeállított bábelőadás elvarázsolta a gyerekeket. A bemutató előadásra egyéb elfoglaltságai miatt sajnos nem tudott eljönni Cecilia Björner svéd nagykövetasszony, de levélben eljutatta baráti üdvözletét és gratulációját a társulathoz.

Image

Kis pihenő után, 18.30-kor folytatódott az ünnepség: Fekete Péter, a színház igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd elmondta, hogy a Közép-Európai Színházi Szomszédolás negyedik hónapjába lépve megállapíthatjuk, hogy jelentős döntés volt a projekt megvalósítása. Eddig hihetetlenül nagyszerű együttműködések alakultak ki, és remek vendégjátékokat láthattunk, s a folytatás is hasonló lesz. Az egész országban példaértékűnek tartják a Vajdaság és Békés megye együttműködését.

Ezt követően Fekete Péter igazgató úr ismertette a hónap további szerb vonatkozású programjait, majd felkérte Domokos László urat a fotókiállítás megnyitására.

Image

Jovan Mirsecki fotóművész képeit egy hónapig nézhetjük meg a színház Vigadó Galériáján. A Szerbia teniszezőit megörökítő fotók a határtalan öröm és bánat elkapott pillanatait mutatják. Ahogyan az életben, ugyanúgy a teniszben is, a nagy dolgok sokszor apróságokon múlnak, keskeny határvonal választja el egymástól a mennyet és a poklot.

Domokos elnök úrtól a vendégek megtudhatták, hogy a Vajdasággal Békés megye már 2 évvel ezelőtt megnyitotta a testvéri együttműködést. Az is a színházban történt. Akkor megegyeztek, hogy erősíteni fogják a kulturális kapcsolatokat, de azóta megértek a turisztikai és gazdasági együttműködés lehetőségei is.

Dejan Šahovič nagykövet ünnepi nyitóbeszéde következett, melyben köszönte a Szerb Kultúra Hónapjának megrendezését. Elmondta, hogy rendkívül jó ötletnek tartja a színházi szomszédolást, s biztos benne, hogy ez segíteni fogja a kapcsolatok épülését minden téren, különösen, hogy tavaly megszűnt a vízumkényszer, ami eddig a szerbek Magyarországra történő utazását korlátozta.

A Szabadkai Népszínház Szerb Társulatának előadása következett, 19.00 órától Neil Simon: Pletyka című vígjátékát szerb nyelven, magyar feliratozással láthatták a nézők. A remek vendégjátékot a hálás közönség hosszan megtapsolta.
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+