fbpx Kakukkfészek | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Kakukkfészek


 

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg. Már a következő évben megszületett a színpadi változat, Miloš Forman 1975-ös filmje óta pedig az is ismerni véli, aki nem olvasta, nem látta. 

A regény és a belőle készült színmű az elmegyógyintézetnek azon az osztályán játszódik, ahol Mildred Ratched főnővér diktál. Az osztály lakói itt húzzák meg magukat, mert nem tudják vagy nem akarják vállalni azokat az összeütközéseket, amelyek a társadalomban való létezéshez elengedhetetlenek, inkább vetik alá magukat Ratched főnővér törvényeinek. Az egyik legrégebbi lakó, Bromden főnök, a félvér indián süketnémának tetteti magát: ha el tudja titkolni, hogy van esze, békén hagyják. Hamarosan új beteg érkezése kelt átmeneti érdeklődést a bentlakókban: Randle Patrick McMurphy, a kisstílű bűnöző is színlel, hiszen különben börtönbe jutna. Azt játssza, hogy bolond. Ő azonban nem rejtőzködő fajta: szeret élni, és szereti, ha élnek körülötte. Szórakozni akar és szórakoztatni. Nem önzetlen grál-lovag, de van benne szeretet és szolidaritás a társai iránt, és megvan benne a felháborodás képessége. Aztán nekimegy a mézbe mártott aljasságnak.

A Békéscsabai Jókai Színház Kakukkfészek-előadásán Randle McMurphyt Csomós Lajos alakítja. A szerepformálásról, a karakter kialakításáról és persze magáról az előadásról beszélgettünk, amit most utoljára még Szentesen láthatnak nézőink.

A  7.TV is hírt adott legújabb bemutatónkról. Tekintsenek bele az előadásba két perc erejéig!

Mit várunk egy menő amerikai fickótól? Habzsolja mindenestül az életet, legyen nagydumás, imádja a szabadságot, és az sem árt, ha van benne valamennyi dörzsöltség. Pont ilyen Randl McMurphy (Csomós Lajos), azzal a ráadással, hogy a legkevésbé sem gátlásos, és utál veszíteni. Nem is szokott, többek között azért, mert apró bűnei elkövetésekor mindig vigyáz arra, hogy ne vesse el a sulykot. Túlteng a szexuális érdeklődése, hajlamos a verekedésre – vagy szimuláns.

McMurphy szerepében Csomós Lajos

A Beol.hu is cikkezik első őszi bemutatónkról. Tekintsék meg a galériát is az cikken belül!

Kakukkfészek

Jól bejáratott gépezet, egy elmeosztály élén áll Mildred Ratched főnővér, akinek minden szava parancs, minden kedves mondata egy-egy utasítás. A bejáratott szerkezet fogaskerekei azonban megcsikordulnak egy homokszemen: egy csirkefogót szállítanak ide, aki abban reménykedik, a börtönnél nagyobb szabadságot tud neki biztosítani a kórház. A feddhetetlen főnővér és a bűnöző Randle Patrick McMurphy nem sokáig tudnak békében élni: utóbbi a szabad világban megszokott játékszabályok szerint szeretne élni, előbbi pedig a saját kis babaházát kívánja visszakapni.

Seregi Zoltánt, a Jókai Színház igazgatóját és Pataki Andrást, a Kakukkfészek rendezőjét kérdezte az M1 csatorna riportere a színpadon.
Helyzetjelentés a színházról, az itt folyó munkáról plusz néhány gondolat az emberi élet minőségéről és az összetartás fontosságáról Pataki Andrástól.

Nagyszerű színművel készül a teátrum a színházi világnapra