fbpx K und K (Karády katonái) | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

K und K (Karády katonái)

K und K (Karády katonái)

Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Apáti Miklós:

K und K (Karády katonái)

zenés víziójáték

Bemutató: 2014. november 7. 19:00

Jókai Színház, Ibsen Stúdiószínház

Történelem, élettörténet és fikció hármasságára épül Apáti Miklós darabja. Az egykor ünnepelt színész-énekesnő élete és beteg teste roncsain vonszolódva próbálja felidézni azt, mi is történt vele, és mi nem történt, aminek megtörténnie kellett volna. Férfiak jelennek meg a múltjából, a szerelme-szeretője, a mindig elegáns, idősödve is sármos Ujszászy tábornok; a pitiáner, hazudozós Fenyves, Karády hajdani impresszáriója, a darab idejében ügynök; erőszakos felfedezője és kihasználója, Egyed Zoltán – aki valójában egy senki; valamint részeges, nemtörődöm apja, akinek a hiánya sodorta feltehetőleg a fiatal lányt a lélek sötét szakadékaiba és a siker vakító reflektorai közé. Múlt és jelen, valóság és képzelet, emberi esendőség és mázától lefosztott legenda keveredik össze és bontakozik ki egymásból a színpadon, ahol nem csak egy embernek élete, de a méltósága megtartásának az esélye is a tét.

 

szarvasihet.hu | Csütörtöktől vasárnapig legkevesebb négy szemszögből is foglalkozhattam Karády Katalinnal. Az apropót az adta, hogy Merő Béla Fehér Rózsa-díjas rendező állítása szerint a Jókai Színház a múlt héten ténylegesen utoljára játszotta Apáti Miklós K und K Karády katonái című zenés víziójátékát. ►Tovább

Apáti Miklós K und K című zenés víziójátékát láthatja a közönség április 28-án, 29-én, 30-án az Ibsen Stúdiószínházban. A darab az Amerikába emigrált Karády Katalin visszaemlékezéseiből villant fel képeket, melynek során nem csak a színésznő kalandos, legendássá vált és zaklatott élete bontakozik ki, de a közelmúlt magyar történelme is.

Május utolsó hetében rendezték meg az Ukrajnai Khersonban a XVII. "Melpomena Tavrija" Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az idén a programot a Békéscsabai Jókai Színház nyitotta meg Apáti Miklós: K und K, Karády katonái című víziójátékával, melyet Merő Béla rendező állított színre. Több internetes portál és színházi lap méltatta az előadást, mely végül "A nemzeti kultúra megőrzéséért és népszerűsítéséért" díjat hozta haza a fesztiválról.

A Békéscsabai Jókai Színház K und K (Karády katonái) című darabjával nyitották meg szombaton a legnagyobb ukrán színházi fesztivált, de a rendező nem láthatta, mivel kórházba került.

szinhaz.hu | A Békéscsabai Jókai Színház Karády Katalinról szóló, K und K című darabjával nyitják meg a legnagyobb ukrán színházi rendezvényt szombaton. A XVII. Melpomena Tavrija Nemzetközi Színházi Fesztivált május 23. és 30. között rendeznek meg Herszonban – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Merő Béla, a darab rendezője. ► Tovább

BEOL | A zene szárnyán tehetett múltbéli kirándulást Karády Katalin életébe, aki pénteken megtekintette az Ibsen Stúdiószínházban Apáti Miklós K und K – Karády katonái című zenés víziójátékát. ► Tovább

Mielőtt elmentem volna a színházba a Karády katonái című előadásra, néhány ismerősömnek, barátomnak elújságoltam, hogy ezúttal mit fogok megnézni és, hogy kiről is fog szólni a darab. Meglepődve konstatáltam, hogy csupán egyetlen embernek mondott valamit a művésznő neve, a többiek fejében csupán kisebb rávezetés után kezdett derengeni a színésznő arca. Utólag éreztem át, hogy ez a tapasztalatom sokkal szomorúbbá és átérezhetőbbé tette a darabot. Végignézhettem, ahogy az egykori filmcsillag végleg leszámol szerelmeivel, barátaival, hazájával és hírnevével, hogy döntése következtében generációk éljék le életüket úgy, hogy teljesen ismeretlen legyen a neve előttük és csak egy hazaküldött kalap maradjon utána. Szilágyi Viktor írása

Karádyval nosztalgiázott az Ibsen Stúdiószínház közönsége november 7-én; Apáti Miklós K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékát Merő Béla rendezte Békéscsabán. Igaz, a rejtélyes, titokzatos sorsú és jellegzetes hangjáról ismert egykori díva kalandos életét felvillantó képek és búskomor dalok jóval túlmutattak a múltba való elvágyódáson. (Niedzielsky Katalin kritikája)

November 7-én mutatta be teátrumunk Apáti Miklós: K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékát Merő Béla, Fehér Rózsa-díjas rendezésében.

hirado.hu | November 7-én és 8-án mutatja be a Békéscsabai Jókai Színházban Apáti Miklós K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékát Merő Béla rendezésében. A színdarab az Amerikába emigrált, sejtelmes hangú egykori filmsztár visszaemlékezéseiből villant fel képeket.

Oldalak