fbpx Karkithemia | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Karkithemia


karkithemia_banner_620x90.jpg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Játssza: A nő. Harminc lesz? Huszonöt múlt? Fiatal. Emiatt áll itt. Adenoid cysticus carcinoma: mirigyrák, az ifjúság jele. Fiatal nők betegsége, a huszonöt-harminc éves korosztálynál jelentkezik először. Szereplőnknél a kemény és a lágy szájpad határán nőtt a daganat, sokáig észrevétlenül.
 
Tünetmentes a színésznő, Kara Tünde, a Békéscsabai Jókai Színház Jászai Mari-díjas művésze, már évek óta. 2001 nyarán állapították meg, megbetegedett. A színpadon a kórral folytatott, tizenhárom éve tartó küzdelmét, saját történetét adja elő. Vagyis a mi saját történetünket: mert a rák ma népbetegség; „nézőknek és betegeknek” közösen gondolkodva kell kitalálnunk, hogyan fogadjuk a magunk, a hozzátartozónk megbetegedését, hogyan segítsünk magunknak és másoknak a betegséggel megküzdeni, hogyan segítsünk a beteg embert elfogadni – nem pedig elfutni előle. Hiszen Karkithemia, a rák ősi görög istennője, az éjszínű táncos bármikor, bármelyikünket táncra kérheti.

Hétfőn volt az ősbemutatója a Békéscsabai Jókai Színház új, Karkithemia című monodrámájának. A darab ősbemutatóját az MTI vezérigazgatója is megtisztelte jelenlétével. Gazsó L. Ferenc elmondta, különleges élménnyel gazdagodott a monodrámának köszönhetőn. Véleménye szerint ennél többet másfél óra alatt színházban, nem lehet kapni.

Megrendítő, felkavaró előadás katarzissal. A legsúlyosabb kérdésre világít rá, amivel az ember valaha szembesülhet: élet vagy halál? Vállalni a betegséggel, kezelésekkel járó szenvedéseket, vagy feladni, búcsúzni? Van-e dolgunk még ebben a világban, vagy itt hagyhatjuk szeretteinkre keresztként a hiányunkat? Komoly színház, irodalom ilyen témákkal foglalkozik, ez a dolga. De itt többről van szó: Kara Tünde saját sorsát viszi színpadra, a legnehezebb szerepet, önmagát játssza. Nagy példával szolgál emberségből. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Népszabadság | A Békéscsabai Jókai Színház fura ősbemutatót tart. Az érdeklődés akkora, hogy jegyet már csak üzérektől lehet venni. A 2010-es évek elején a színháznak három rákbeteg színésznője volt. A direktor 2013-ban azt fontolgatta, a színpadon is foglalkozni kéne a témával. ► Tovább

hir6.hu | A rákkal folytatott évtizedes küzdelmét mondja el a Jászai-díjas Kara Tünde a Békéscsabai Jókai Színház új, Karkithemia című monodrámájában. A darabot, amelynek hétfőn lesz az ősbemutatója, Zelei Miklós és Pethő Sándor írta. ►Tovább

hirado.hu | Saját élettörténetét, a rákkal folytatott évtizedes küzdelmét mondja el a Jászai-díjas Kara Tünde a Békéscsabai Jókai Színház új, Karkithemia című monodrámájában, amelynek ősbemutatóját április 13-án tartják.  ► Tovább

Karkithemia a címe Zelei Miklós és Pethő Sándor monodrámájának, amelyet Kara Tünde Jászai-díjas színművésznő főszereplésével, Tege Antal rendezésében áprilisban mutat be a Békéscsabai Jókai Színház. Az első olvasópróbát nem  véletlenül tartotta a társulat február 4-én, a rák elleni küzdelem világnapján.  (Niedzielsky Katalin tudósítása)