fbpx La Mancha lovagja | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi helyLa Mancha lovagja


Alonso Quijana. No, ő vajon ki lehet? Ismerik ám őt, csak éppen nem ezen a néven. A fent nevezett derék spanyol földbirtokos szemeiben néha furcsa tűz lobog, és ekkor már így hívják: a rettenthetetlen lovag, Don Quijote de La Mancha!

Miguel de Cervantes (hol máshol, mint börtönben) nemcsak megírta nekünk Az elmés nemes Don Quijote de La Mancha történetét, de balszerencséjére szereplőként még belekeveredik a musical változatba is. Így, habár életében nem sok kézzel fogható előnyét élvezte művének, de legalább holtában sem lehet nyugta. Dale Wassermann 1959-ben olyan televíziós filmet forgatott Én Don Quijote címmel, ami megragadta Joe Darion dalszövegíró és Mitch Leigh zeneszerző (valamint rajtuk kívül még húszmillió tévénéző) figyelmét. A Man of La Mancha című musicalt 1965-ben mutatták be a Broadway-n, majd eljátszották még kettőezer-háromszázhuszonnyolc alkalommal. Ez idő alatt öt Tony-díjat söpört be az előadás, benne a Legjobb musical díját is. Maga a mű játék a játékban szerkezetű, Cervantes meséli el nekünk és cellatársainak a búsképű lovag történetét, miközben kihallgatására várnak. Fekete Péter rendezésében a porondszínházi térre komponálva egy kissé komor mese bontakozik ki szemünk előtt, ahol az álmok  felszabadító ereje természetesen majd megteszi hatását, de ehhez mindenkinek hinnie kell benne.

La Mancha lovagja

La Mancha lovagja sátorba költözik - folyamatosan frissítve

Épül a Jókai színház Porondszínháza Békéscsabán a Luther utcában az Evangélikus kistemplom mellett található udvaron. Cervantes művének világhírű adaptációját május 13-án mutatja be a megyei teátrum, ehhez azonban sok tonnányi sátorvasat és ponyvát kellett, hogy a hétvégén is megmozgassanak a színház műszaki csapatának dolgozói. Heroikus munka zajlik egy hősről szóló produkcióért.

A Porondszínház rendhagyó terébe komoly kihívás díszletet tervezni is, azonban, mint minden térbe, itt is a szilárd alapok lefektetésével kezdődik a munka. A harminc méter átmérőjű, több mint 500 fő befogadására alkalmas sátor építése hatalmas méretei ellenére mértani pontosságot igényel, mivel a szerkezet akkor stabil, ha minden irányból kiegyensúlyozott erőhatások érik. A sátor középső szerkezetét négy árboc jelenti, amelyek helyét az előre kimért és körben levert karók közepére kell kiszerkeszteni és felállítani. A már felállított árbocokra húzzák fel a kupolacsúcsot a szakemberek, majd a sátor ponyváját ezt követően kell több részletben felszerelni a vázra. A sátorban zajló munkálatokról, és az ott induló próbafolyamatról fényképeken is beszámolunk. A munka gyümölcsét május közepétől szakíthatja le a Békés megyei közönség valamint az idelátogatók hada.

Köles István Jr.

Fekete Péter kötelességeit gyakorolja Nyiltszíni fejtés, avagy amit mindig tudni szerettél volna a sátorverésről, de sosem merted megkérdezni

Megérkeztek a Hippodrom Alternatív Artista Társulat tagjai is, akikkel tavaly a Circus Hungaricus előadások kapcsán ismerkedhetett meg a Békés megyei közönség. A Porondszínház természetesen még szerelés alatt áll, a díszletkészítők és a festőtár munkatársai még alakítják a játékteret, de Fekete Péter rendező így már az előadásba tudja komponálni – térben is – az akrobatikus elemeket. Ezeknek az elemek pedig simulniuk kell az előadás egészéhez, hiszen a Porondszínházban a cirkuszművészet partnere a színházi előadásnak, nem önmagában álló produkciók sora. Ehhez kell megtalálni a díszleten belül a felfogatási pontokat, a bőröndökkel zajló munka kereteit és azok optimális elhelyezését. A koreográfusnak és a rendezőnek pedig a mozgások kivitelezhetőségét és azok hatását az egészre kell kikísérletezniük a résztvevőkkel együtt, zajlik tehát az élet akkor is a színpadon, amikor színészek máshol készülnek az előadásra.

 ImageImageKapuzárás

 ImageAndré Rolland artista Cserna Antallal társalogBurkolás a szünetben

Image

Image

Szerdán még csak a Hippodrom társulat artistái vették be a sátrat, de csütörtök este már az összes szereplő kivonult az Evangélikus udvarba, hogy ott folytassa tovább a La Mancha lovagjának próbáit. Már a jelmezek is elkészültek, így a délután jelmezmegtekintéssel indult a porondszínpadon. Fekete Péter rendező és Pilinyi Márta jelmeztervező egyesével végigmustrálta a színpadra lépő, talpig jelmezben virító művészeket, akik várakozás közben vidám hangulatban követték végig társaik bemutatkozását. Az esti próbát már ezekben a kosztümökben kezdték meg a szereplők.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A mai napon (május 6.) Topolásznky Tamás koreográfus vette kezelésbe a társulatot és a darabot. A szakember olyan naturális mozgásokból álló mozdulatsorokat komponál, amelyek a zenével, annak ritmusával együtt összképben tulajdonképpen táncot eredményeznek, mégsem tánc elemekből állnak. Ez így leírva valószínűleg ellentmondásosnak hat, de a társulat láthatóan vette a lapot és kialakulnak azok a motívumok, amelyekkel nem egy „zenés képeskönyv” lesz látható a színpadon, hanem minden mozdulat szervesen kapcsolódik a történethez, minden rezdülés előre viszi azt és funkciója van.

A zenekar számára ebben a szakaszban természetesen külön feladatként jelentkezik az, hogy a koreográfiák begyakorlásához, a koreográfus is úgy kéri az ismétléseket, mintha mp3 lejátszóról szólalnának meg a dalok (ki emlékszik már a magnóra?!). Ötször is ismételni kell egy-egy dalrészletet, mire mindenki rutinszerűen tudja a feladatát az adott szakaszban, de nincs ellenvetés, a zenészek zokszó nélkül követik Gulyás Levente zenei vezető utasításait és a színpadon is kerekedik a történet. A Porondszínház és a Jókai színház produkciói, mint mindig, most is élőzenével szólalnak meg, a Békés megyei zenetanárok pedig ilyenkor is bebizonyítják: itt az tanítja, aki tudja is.

A zenekar

Munkában

Amíg a La Mancha lovagja produkció résztvevői hatalmas energiákkal készülnek az egyre közelgő bemutatóra, addig sem hagyjuk nézőinket programok nélkül: május 9-13. között minden nap 16 órától várjuk Önöket a színház előtti térre, ahol – ha az időjárás is úgy akarja – a gyermekektől a felnőttekig mindenkinek készülünk programokkal. Flamenco táncoktatás, lovagi torna, játékos vetélkedők, tükörjátékok színesítik a palettát, de borbélyokkal is találkozhatnak azok, akik a héten ellátogatnak a teátrum elé. A La Mancha lovagjához kapcsolódó programokon keresztül bárki könnyedén ráhangolódhat a Búsképű lovag történetére.

Program:

2011. május 9. (hétfő) 16.00 óra

A szélmalomharc nem mindig gyerekjáték!

Most azonban a gyermekek is megismerkedhetnek Don Quijote történetével egy játékos vetélkedőn keresztül.

2011. május 10. (kedd) 16.00 óra

Furfangos Figarók!

Borbélyok a Jókai színház előtt! Ha Ön vállalkozó kedvű férfiú, mi ingyen és bérmentve simára varázsoljuk arcát hagyományos borotvával! A kérdés csupán, hogy miben fürdik a penge: egy egyszerű réztálban vagy Membrino aranysipkájában?

2011. május 11. (szerda) 16.00 óra

A Tükörlovag támadása - játékos délután a tükröződő napsütésben

A Tükörlovag Don Quijote legnagyobb ellenfele. Fejtsük meg a titkát, győzzük le együtt!

2011. május 12. (csütörtök) 16.00 óra

Dulcinea csábítása – Táncoljon velünk!

A flamenco segítségével már számtalan férfiszívet hódítottak meg nők ezrei! Hölgyek és Urak! A szenvedélyes mediterrán tánc minden titkát megosztja Önökkel Darida Ildikó a Színitanház táncosainak segítségével.

2011. május 13. (péntek) 16.00 óra

Lovagi torna – nem légből kapott ötlet!

Egy hős lovag nem is létezik heroikus küzdelmek, csaták nélkül. S hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, lovagi tornát szervezünk! Harcnem: vívás.  

Installáció a színház homlokzatán

Négy nap múlva premier! S ahogy ígértük, mi sem vesztegetjük az időnket! A színház előtt már hatalmas szélmalom hirdeti La Mancha lovagjának bemutatkozását a Porondszínházban. Eme építmény alatt pedig egész héten játékra várjuk kedves nézőinket. Ma (május 9.) az időjárás kegyes volt hozzánk, rengeteg gyerek vívta meg harcát a szélmalommal és nyerte el Dulcinea szerelmi zálogát, amit azután apró ajándékra válthatott. Holnap pedig vállalkozó kedvű férfiúkat várunk a Jókai színház elé, ahol furfangos figarók borotválnak másfél órán keresztül. Ne szőrözzenek, tartsanak velünk!

Image

Image

Image

 Borotvaélen is táncoltunk

ImageImageImageImage

A Jókai színház előtti téren a borbélyműhelyek hangulatát is megidéztük, amikor is Harruckern János Közoktatási Intézmény fodrász tanulói várták az urakat egy nyíltszíni borotválásra. Amíg a szakálak rövidültek a napsütésben a gyerkek újra legyőzhették a szélmalmot, és a szülők is meg-megálltak belehallgatni a pénteken bemutatásra kerülő zenés színmű zenei anyagába. A folytatásban Tükör Lovag látogatásásra számíthatnak a nézők.

Az álmok ellensége a valóság, a realitás. Don Quijote számára ez a Tükörlovag képében ölt testet, így válik legfőbb ellenfelévé. Ma (május 11.) a Jókai színház előtt trükkös tükrös játékokkal idéztük meg a lovagot: a gyerekeknek két tükör között kellett leutánozniuk a Színitanház tanulóinak mozdulatait, a nagyobbak pedig a tükörírást is kipróbálhatták. Holnap pedig igazi spanyol hangulatot varázsolunk a színház előtti térre Darida Ildikó és a flamenco segítségével. Tanuljuk meg együtt a mediterrán tánc titkait! Táncoljon velünk!

Addig is néhány momentum a mai nap eseményeiből:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Amíg a nézők az Andrássy úton melegíthetnek a pénteki bemutatóra, addig a Hunyadi tér túloldalán a Porondszínházban a színészek teszik ugyanezt. A Beol.hu hírportálon már megtekinthetik, hogy Kovács Erzsébet milyennek látta a próbafolyamatot.

La Mancha lovagja - Flamenco hölgyei

Az Andrássy úton felcsendült a zene és Darida Ildikó tánctanár valamint három táncszakos tanuló percek alatt szép számú érdeklődőt sorakoztatott fel a kis kör színpadon. A La Mancha nem mese - a flamenco sem az. Először persze kissé zavartan kezdték a kézmozdulatokat megtanulni az éppen arra járó lányok, de persze ahogyan haladtak előre időben és "tananyagban" úgy feszesedtek a derekak és kezdtek csillogni a szemek a szép délutáni időben. Egy óra flamenco tánc tanulás után hatalmas tapssal búcsúztak egymástól a résztvevők, megérdemelték, mindenki beleadott apait-anyait. Ez volt tehát a játék, holnap (május 13-án) már igazi lovagi tornával várjuk a színház előtt az érdeklődőket, a fényképek pedig rövidesen elérhetőek lesznek a nézőkép rovatban színházunk weblapján.

Flamenco táncoktatás a színház előtt

Lufilovagok a páston

A premier napján, 13-án már valóban lovagias ügyeket állítottunk színpadra és fókuszba a színház előtti téren. A lufivívás lovagi próbáján estek át a komoly jelentkezők akik magukra öltötték a vívóruhát és megpróbálták a kapott tőrrel halálra sebezni ellenfelük lufiját. Ádáz csatákat láttunk a páston, de hála a Karácsonyi Lajos Vívó Egyesülettől kapott védőfelszereléseknek a lufikon kívül senki nem forgott veszélyben. Az ifjú lovagjelöltek nagyon fegyelmezetten vették tudomásul, a szabályokat és szoros oda-visszavágókban dőlt el, ki marad a legény (leány) a páston. La Mancha lovagja a színház homlokzatáról figyelte az eseményeket és valószínűleg irígykedett.

Lovagias ügyek

Fotók a Nézőkép rovatban találhatók.

A premier után

Nos, beszámolónk végére értünk, a Porondszínházi környezetben ahogyan Fekete Péter megfogalmazta - a mi La Manchánk - sikert aratott. A közönség arcán egyszerre volt látható a döbbenet, a meghatottság és a mosoly. Az előadás megszületett, arról pedig, hogy Önök milyennek találták, kíváncsian várjuk a Vendégkönyv rovatba a visszajelzéseket.

Csomós Lajos, Lapis Erika, Cserna AntalFekete Péter, Pilinyi Márta, Topolánszky Tamás, Howard Lloyd, Kerekes JuditAz igazság ideát van


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg