fbpx Lear király | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Lear király


Kép

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Egy király felosztja birodalmát, ezt követően elindul a harc a hatalomért.  Míg az ország darabokra hullik, a király lassan elveszti az eszét. Shakespeare ebben a darabjában arra keresi a választ, mi történik az emberrel, ha a szociális struktúrák szétbomlanak körülötte. Mi az ember? Angyal vagy vadállat? Mennyi szenvedést képes elviselni?

Chris Rolls rendező a brit Nemzeti Színházban, a Royal Shakespeare Company-ben és a Royal Opera House-ban, valamint a világ számos pontján szerzett magának szakmai nevet, elismerést prózai előadásaival és operarendezéseivel. Sean Crowley, aki a produkció látványvilágáért felelős, a wimbledoni művészeti iskola elvégzése után filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként vált ismertté, az elmúlt 11 évben Wales egyik legtermékenyebb tervezője: több mint 150 alkotás dicséri a keze nyomát Nagy-Britannia- és Európa-szerte.

 

 A csabai Lear király szép sikert ért el a Vígszínház színpadán is. A közönség teljesen megtöltötte a nézőteret Magyarország egyik legrangosabb játszóhelyén. A Shakespeare-napok zárásán tartott közönségtalálkozón is szép számban vettek részt a nézők.

Amikor a hatalom azt jelenti, hogy fontosabb vagy másoknál, az emberi természet elkezd porladni – mondja Chris Rolls angol rendező, aki a békéscsabai, Lear király című, többszörös fesztiváldíjas előadást készítette. A produkciót legközelebb április 24-én láthatja Budapesten a közönség. Hrecska Renáta interjúja a Magyar Hírlapban

Bár Shakespeare születésének pontos dátuma ismeretlen, és feltehetően az is a személyéhez kötődő mítosz része, hogy halálának dátuma egybeesik a születéséével, az irodalomtörténet április 23-án ünnepli a jeles évfordulót. A Jókai Színház társulata a Lear király című előadással tiszteleg a drámairodalom legnagyobbja előtt a Víg Színházban, ahol a  jeles születésnap hetében Shakespeare-napokat tartanak.

hir6.hu | A Chis Rolls rendezte különleges Lear király fesztivál-meghívások sorát vívta ki magának az elmúlt fél esztendőben. Sarajevo, Zittau, Arad fesztiválszervezői küldték el invitációjukat a Viharsarokba, mert híre ment szerte Európában, hogy egy szokatlanul izgalmas Lear király előadás született Békéscsabán. ⇒ Tovább

Lehetsz-e király? Ha király voltál válhatsz-e szolgává? Miként cselekszel, ha el kell árulnod egy barátodat? El tudsz-e mondani egy festményt, ha nem használhatod a hangodat és a partnered szeme csukva van? Csak pár kérdés, azok közül, amelyekre együtt keresték a választ a Vígszínházban rendezett workshopon a résztvevők. Chris Rolls angol rendező szőtte a szálakat, a szituációk során pedig ragyogó megoldásokat kapott cserébe a résztvevő diákoktól.

A Békéscsabai Jókai Színház és a Vígszínház közös szervezésű, angol nyelvű Shakespeare-workshopot szervezett a Lear király előadáshoz kapcsolódóan középiskolások számára. Szombaton délután Chris Rolls angol rendező és "színészei", az ország több pontjáról érkezett középiskolások a Lear király kapcsán bizalomról, hűségről, árulásról és megbocsátásról szóló improvizációs játékokat játszottak, amelyek során megismerkedtek Shakespeare világával. A Jókai Színház Lear király előadása április 24-én a vígszínházi Shakespeare-napok keretében lesz látható ismét a fővárosban.

Tárgyalást folytatnak arról, hogy a színház Shakespeare-előadását a darab őshazájában, Nagy-Britanniában is bemutathassák

A Thália Színház Vidéki Színházak Fesztiváljának különdíja után most a németországi Zittauban, a 3LänderSpiel fesztivál közönsége előtt mutatkozhatott be a Békéscsabai Jókai Színház Lear király című előadása. A produkciót több mint nyolcperces tapssal jutalmazta a publikum, a siker eredményeként pedig legközelebb Szarajevóban léphet fel a társulat. Arról is tárgyalást folytat azonban a teátrum igazgatója, hogy a darabot őshazájában, Nagy-Britanniában is bemutassák. Hrecska Renáta írása a Magyar Hírlapban

Oldalak