fbpx Légy jó mindhalálig | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Légy jó mindhalálig


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

A tanárrá lett Nyilas Misi visszaemlékszik debreceni diákéveire, örömeire, meghurcoltatásaira és megaláztatására.

Misi kisdiákként szorgalmasan tanul a híres debreceni kollégiumban. Ő a legjobb tanuló! Mikor szegénységben élő szüleitől pakkot kap, diáktársai nem csak az összes ennivalót, de még a csizmakenőcsöt is felzabálják előle. Valkay tanár úr magántanítványt szerez neki Doroghyéknál, később pedig felolvasást is vállalhat a vak Pósalaky úrnál, hogy a fizetségéből nélkülöző szüleit támogathassa. A léha és könnyelmű Török János Doroghy Bella kisasszonynak – akiért Misi kis diákszíve is megdobban – csapja a szelet. Egyszer kilesi, hogy a kisdiáknál van Pósalaky úr nyertes lutriszelvénye, ellopja azt, majd megszökteti Bella kisasszonyt. Misi azt hiszi, elvesztette a szelvényt. A kollégium fegyelmi bizottsága sikkasztással vádolja, mert megtalálják a zsebében azt a tízforintost, amit Török János csempészett oda. Hiába derül ki végül Misi ártatlansága, az átélt csalódások, meghurcolások és megaláztatások örök nyomot hagynak a gyermek lelkében. Soha többé nem akar debreceni diák lenni...!

1991-ben Miklós Tibor és Kocsák Tibor nagysikerű musicalt írt a debreceni Csokonai Színház felkérésére Móricz örökérvényű regényéből. Misi történetének zenés változata azóta meghódította nemcsak a hazai és a határon túli magyar színházak közönségét, de eljutott Finnországba, Japánba és az Egyesült Államokba is.

Egy hajdani személyes élménnyel kezdem, ami azóta is elevenen él bennem. Valamikor régen, 12 évesen, iskolai szervezésben nézhettem meg Móricz Zsigmond, Légy jó mindhalálig című regénye nyomán, 1960-ban készült, azonos című filmet. Mélyen megérintett a gyermeki lélek kínjairól szóló történet, benne a Nyilas Misit alakító kisfiú játéka. Olyannyira, hogy zokogva hagytam el a nézőteret. Azt mondták rám akkor az osztálytársaim, hogy hisztériás vagyok. Nem tudtam megvédeni magam, mert sokkal érzékenyebben érintett meg az élmény, minthogy beszélni tudtam volna róla. Zsidov Magdolna írása

Az elmúlt évad hatalmas sikere után,  engedve a közönség nyomásának, ismét műsorra tűzte színházunk  Móricz örökérvényű klasszikusát, a Légy jó mindhaláligot. A közel száz éve született regény musical változatát pénteken este Seregi Zoltán rendezésében mutatta be a Jókai Színház felnőtt bérletben, Kocsák Tibor zenéjével és Miklós Tibor szövegkönyvével. A kortárs, de már klasszikusnak számító darab élő zenekarral, szcenikai újítások mellett szólalt meg teátrumunkban és újra hatalmas sikert aratott.

A tavalyi évad nagy sikere után, most felnőtt bérletben kínáljuk nézőinknek október 21-től, Seregi Zoltán rendezésé­ben, a Légy jó mindhalálig című musicalt. Az elmúlt évadban sokkal többen szerették volna megnézni az előadást, mint amire lehetőség nyílott, ezért engedve a közönség nyomásának, ismét műsorra tűzte színházunk  Móricz örökérvényű klasszikusát.

Kimondhatjuk: ez már hagyomány, és remélhetőleg az is marad. Már harmadszor mutatkozik be színházunk a Tokaji Fesztiválkatlanban. Két éve nyáron a Jókai Színház István, a király produkciójával nyitották meg a Tokaji Fesztiválkatlant, mely egy egészen új és különleges rendezvényhelyszín. Tavaly Monte Cristo grófja okozott páratlan élményt azoknak,akik jegyet váltottak az előadásra. Idén pedig a Légy jó mindhalálig című musicallel szerepelt a Jókai Színház a fesztivál közönség előtt. Ezúttal sem maradt el a siker az ország egyik legnagyobb szabadtéri színházában.  A kortárs, de már klasszikusnak számító darab élő zenekarral szólalt meg a katlanban és 25 év után is újra hatalmas sikert aratott.

A Békéscsabai Jókai Színház augusztus 5-én harmadszor mutatkozik be a Tokaj Fesztiválkatlan színpadán, ezúttal az idén 25 éves jubileumát ünneplő Légy jó mindhalálig című darabbal érkezünk. A közel száz éve született Móricz-regény musical változatát Seregi Zoltán rendezésében, élő zenekari kísérettel láthatják. 

szinhaz.hu | A Békéscsabai Jókai Színház a Légy jó mindhalálig című darabbal érkezik a tokaji katlanba, amely ez évben fesztivált is befogad►Tovább

Viharsarkikanape | Ahogy azt hallani, a Békéscsabai Jókai Színház mostani évadában főként gondolkodásra késztető, komoly darabok kerülnek a színpadra, amelyek egyben a szívünket is megérintik. 2016-ban ehhez nyújtott remek bemelegítést Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének színpadi változata, amelyet 24 év után Seregi Zoltán, a színház direktora állított a színpadra. ► Tovább

Kommunikációsan akadálymentesített előadásra vártuk látás- és hallássérült nézőinket a Légy jó mindhalálig című musical utolsó előadására, február 3-án. Számos akadályozottsággal élő néző számára a színházi élmény lényeges eleme az interaktív kulisszabejárás. Azáltal, hogy a csoport tagjai Komáromi Anett színművész vezetésével az előadás előtt felmehetnek a színpadra, a díszletek közé, jobban megragad bennük az ismertető, amit előtte kapnak; illetve további részletek megismerésének köszönhetően jobban élvezik a produkciót. A kis csapat legnagyobb örömére a Nyilas Misit alakító Kozák Ádámmal is válthattak pár szót.

bajolomagazin.hu  | Móricz Zsigmond legendás regényéből, a Légy jó mindhaláligból, a debreceni Csokonai Színház felkérésére Miklós Tibor és Kocsák Tibor készített 1991-ben zenés adaptációt, amely azóta töretlen sikernek örvend mind hazánkban, mind az országhatáron kívül. Huszonnégy év után Seregi Zoltán rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház színpadára is visszatért a népszerű musical, mégpedig vastaps kíséretében. ► Tovább

Oldalak