fbpx Légy jó mindhalálig | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Légy jó mindhalálig


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

A tanárrá lett Nyilas Misi visszaemlékszik debreceni diákéveire, örömeire, meghurcoltatásaira és megaláztatására.

Misi kisdiákként szorgalmasan tanul a híres debreceni kollégiumban. Ő a legjobb tanuló! Mikor szegénységben élő szüleitől pakkot kap, diáktársai nem csak az összes ennivalót, de még a csizmakenőcsöt is felzabálják előle. Valkay tanár úr magántanítványt szerez neki Doroghyéknál, később pedig felolvasást is vállalhat a vak Pósalaky úrnál, hogy a fizetségéből nélkülöző szüleit támogathassa. A léha és könnyelmű Török János Doroghy Bella kisasszonynak – akiért Misi kis diákszíve is megdobban – csapja a szelet. Egyszer kilesi, hogy a kisdiáknál van Pósalaky úr nyertes lutriszelvénye, ellopja azt, majd megszökteti Bella kisasszonyt. Misi azt hiszi, elvesztette a szelvényt. A kollégium fegyelmi bizottsága sikkasztással vádolja, mert megtalálják a zsebében azt a tízforintost, amit Török János csempészett oda. Hiába derül ki végül Misi ártatlansága, az átélt csalódások, meghurcolások és megaláztatások örök nyomot hagynak a gyermek lelkében. Soha többé nem akar debreceni diák lenni...!

1991-ben Miklós Tibor és Kocsák Tibor nagysikerű musicalt írt a debreceni Csokonai Színház felkérésére Móricz örökérvényű regényéből. Misi történetének zenés változata azóta meghódította nemcsak a hazai és a határon túli magyar színházak közönségét, de eljutott Finnországba, Japánba és az Egyesült Államokba is.

Teátrumunk november 17-i ,esti Légy jó mindhalálig című előadását audionarrációval  akadálymentesítette az Esélyteremtési Házak vezetői számára. A Komáromi Anett színművész által  narrált előadást egy interaktív kulisszajárás előzte meg.

A tavalyi évad nagy sikere után, október 21-től  felnőtt bérletben kínáljuk nézőinknek a Légy jó mindhalálig című musicalt. A műsoron lévő előadásokra napok alatt elfogytak a jegyek, ezért közkívánatra november 17-én, 15 órától megtekinthetik azon nézőink is, akik lemaradtak az eddigi előadásokról, vagy újra megnéznék. Humorral és drámai feszültséggel teli darab - nagyszerű betétdalokkal, szuggesztív prózai részekkel. Minőségi szórakozásban lesz része annak, aki jegyet vált  Móricz örökérvényű klasszikusára.

A színházi adaptáció sok bemutatót megélt már az elmúlt 25 év alatt, eddig 45 különböző Nyilas Misi szórakoztatta a közönséget szerte az országban és a világban. S mint minden sikertörténet, a Légy jó mindhalálig üzenete napjainkban is épp oly eleven és aktuális, mint annak idején, amikor megszületett. A Jókai Színházban Seregi Zoltán álmodta színpadra. Az előadás díszbemutatójára szombaton este került sor.

A legendás, 24 évvel ezelőtti békéscsabai előadás Nyilas Misije – akit azóta beszippantott a színház világa –, Sánta László, a Légy jó mindhalálig november 16-i előadásában Török János szerepében tér vissza a Jókai Színházba.

BEOL | Sokak örömére Móricz Zsigmond klasszikusa, a Légy jó mindhalálig ebben az évadban is műsoron marad, ráadásul immár felnőtt-bérlettel is megtekinthető a Békéscsabai Jókai Színházban. Seregi Zoltán színházigazgatóval, a darab rendezőjével beszélgettünk. ► Tovább

A Légy jó mindhalálig című Móricz-mű musicalváltozatát Seregi Zoltán rendezésében 2016. október 21.-étől tűzte ismét műsorára a békéscsabai Jókai Színház.