Jelenlegi hely

Lóvátett lovagok- fiataloktól fiataloknak


Shakespeare komédiáját a Színitanház másodéves hallgatóinak előadásában mutatja be teátrumunk. Tege Antallal, az előadás rendezőjével Bartók Gergő beszélgetett darabválasztásról, előkészületekről és a fiatalokkal való munkáról.

Miért éppen a Lóvátett lovagokat viszik színre Shakespeare-től?

A tavalyi évadban kiderült, hogy a diákközösségnek, az általános iskolai ötödik-nyolcadik osztályosoknak nincsen darabjuk, hiszen a Süsü és a Lúdas Matyi a kisebbeknek szóltak. Akkor kezdtünk el gondolkozni az igazgató úrral, hogy mi az a darab, ami ennek a korosztálynak jó, a klasszikus évadhoz is szorosan kapcsolódik. Shakespeare hiányzott a palettáról.

Egy olyan darabot szerettem volna találni, ami azért még kicsit a mese felé viszi el a történetet. Ez gyakorlatilag ugyanis egy nagy mese a szerelemről. Így esett a választás a Lóvátett lovagokra, ami egyébként nekünk, másodikban tananyag lett volnaaz iskolásokkal, tehát a színház is nyert vele és az iskola is, hiszen ebben a darabban a Színitanház másodéves diákjai a nagyszínpadon tudják megmutatni magukat.

Milyen érzés volt a diákokkal együtt dolgozni?

Ellentétes érzéseket keltett. Egyrészről nagyon jó, hogy minél hamarabb, már másodikban kipróbálhatják magukat. Teljesen más a beszédtechnika, és beszédstílus, hangosabban kell beszélni, pontosabban kell fogalmazni. Tehát egy csomó dologra nagyon jó volt, mint tanulmány.

Abból a szempontból viszont nehéz volt, hogy nagyon sok mindenben fel kellett őket szabadítani, és azt gondolom, hogy egy másodikos iskolásnak még korai Shakespeare-t Mészöly fordításban úgy mondani, hogy az érthető is legyen és fogyasztható. Jó esetben még humoros és jusson el a közönséghez is.

Rajtuk kívül öt színészkolléga is közreműködik a darabban. Szabó Lajos, Vadász Gábor, Czitor Attila, Ács Tibor és Hodu József. Szeretném közülük kiemeli Attilát, aki a darab társrendezője is. Amíg én a Színházkomédiát rendeztem, addig ő egy-másfél hónapra átvette az egész osztályt és adott egy nagy vérfrissítést az egész darabnak. 

Tehát egyrészről nagyon jó, másrészről pedig kemény közös munka volt a nézők számára fogyaszthatóvá tenni az előadást, hogy egy ötödikes is értse és tudjon a történettel utazni.

Image 

 

Az előadáshoz más szakterületeknek is hozzá kellett tenni a magukét…

Papp János nagyszerű jelmezeket tervezett, Lenkefi Réka pedig remek díszletet. Képi világban is próbáljuk segíteni az előadást, olyan nagy képekben gondolkozunk, hogyha a jelenet a szerelemről szól, akkor azt a díszlettel és a zenével is erősítsük.

A zeneiségben nem ragaszkodtam a korhoz. Tehát Vivalditól a Desperadón át a Je t’aime című nótáig minden vegyítve van. Vivaldi a meghatározó, még ha Shakespeare korához nem is passzol teljesen. Tehát én egy könnyed, érzelmes előadást akartam csinálni, ami arról szól, hogy ne tegyünk olyan esküt, amit nem tudunk megtartani.

Lóvátétel

Reményem szerint a siker kulcsa lehet, hogy a fiatalok lendületesek, hamvasok és akarnak. Nem fásultak, szeretik a színházat csinálni. Mind a tizenkilencen dübörögnek, hogy ez létrejöjjön és megtudják magukat mutatni. Azt gondolom, a legnagyobb erénye lehet ennek az előadásnak az akarás, ami bennük van.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+