fbpx Lúdas Matyi | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Lúdas Matyi


Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Július 2-án, este 7 órától a Szarvasi Vízi Színházban

A kapzsi és zsarnok Döbrögit bizony már kétszáz éve tanítgatja móresre a libapásztor fiú, mindenki legnagyobb örömére. Koroktól függetlenül - habár Fazekas a középkorba helyezte vígeposzát – minden időszakban, minden rendszerben jólesően mondhatott ítéletet az aktuális uralkodó osztályról a főhős és vele együtt a nép. Matyi talpraesettsége és nyitottsága az új ismeretekre ma is példaértékű lehet minden korosztály számára, hiszen építőmesterként, orvosként vagy akár csak szélhámosként is fontos tanulság: tanulni érdemes, ha másért nem, legalább azért, hogy stílusosan elverhessük ellenfeleinket. 

Kedd reggel kétszáz csillogó szemű kisdiák indult útra Szeghalomról, hogy eltöltsön egy napot a kultúra jegyében Békéscsabán. A Tildy Zoltán Általános Iskola tanulói először a Jókai színházba látogattak el, majd a Munkácsy Mihály Múzeum régészeti kiállítása várta őket.

A Lúdas Matyi Jókai színházbeli változata a klasszikus Fazekas-mű alapján korszerűsített mesejáték, átgondolt, igényesen felépített előadás, amely minden korosztály figyelmét elnyerheti. Kicsit klasszikus magyar irodalom, kicsit korszerűsített tanmese, de főleg szórakoztató előadás gyereknek és felnőttnek ez a zenés-táncos játék.

A Békés Megyei Jókai Színház előtt megbolydult tér élete. A szombati bemutatót megelőzően Döbrög település vására zajlott, sok mókával nevetéssel, majd jótékonysági libaárverést követően a színpadon is megkezdődhetett a közélet. Zalán Tibor szövegével és ifj. Kucsera Géza zenéjével valamint Kerekes Judit koreográfiájával igencsak elégedettnek tűnt a megyei közönség.

HÍR6.HU | Az évszak a naptárra tekintettel - téli üzemmódba helyezte önmagát, s bizonyára ezért fütyültek többen, mint kevesebben szombat délelőtt a Békés Megyei Jókai Színház alakformáló térplasztikájára: azaz, ahogy a teátrum a békéscsabai Andrássy út 1. és környékét Döbrög településsé varázsolta.

BEOL | Igazi vásári hangulat uralkodott szombaton a békéscsabai Békés Megyei Jókai Színház előtt és annak épületében. Több kézműves várta az érdeklődőket, de legnépszerűbbnek mégis a forralt bor és a forró tea számított ― no meg az a közel ötven liba, melyre licitálni lehetett.

A Jókai színház klasszikus évadának következő felvonása, a Lúdas Matyi című zenés-táncos családi mesejáték lesz, melynek ősbemutatójára november 27-én 16 órától kerül sor a megyei teátrumban. A tűkön ülő alkotót húztuk kérdőre, deres halántéka mögött kutatva a válaszért.

A Lúdas Matyi című családi zenés-táncos színpadi játék próbafolyamata a végéhez közeledik a Békés Megyei Jókai Színházban. A teljesség igénye nélkül, pusztán csak ízelítőként tekintsenek bele a darab egyik próbájába. Aki pedig teheti, tartson velünk a szombati bemutatót megelőző családi napon és a döbrögi vásáron is, amelynek részletes programjáról nemsokára beszámolunk. Most azonban jöjjenek a képek. Fotó: A-Team/Nyári Attila

Miközben a Csárdáskirálynő előadások sikerétől visszhangzik Békés megye aközben a színfalak mögött már ott ólálkodik Lúdas Matyi. Fazekas Mihály tanulságos meséjéből Zalán Tibor írt szórakoztató ifjúsági darabot. A családi nappal és libavásárral egybekötött ősbemutatót, november 27-én délután 4 órától láthatja a nagyérdemű.