fbpx Lúdas Matyi bemutatkozott | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely


Lúdas Matyi bemutatkozott


A Békés Megyei Jókai Színház előtt megbolydult tér élete. A szombati bemutatót megelőzően Döbrög település vására zajlott, sok mókával nevetéssel, majd jótékonysági libaárverést követően a színpadon is megkezdődhetett a közélet. Zalán Tibor szövegével és ifj. Kucsera Géza zenéjével valamint Kerekes Judit koreográfiájával igencsak elégedettnek tűnt a megyei közönség.

Családi színműhöz családi napra is szükség van – gondolták az esemény létrehozói –, ezért a hajnali órákban kakaskukorékolás helyett már libagágogásra ébredhettek a színház környékén lakók. Délelőtt 10 órától már beindult a döbrögi vásár, ahol a szárnyasokon kívül például a Degré utcai szociális intézmény lakói által készített dísztárgyak közül is vásárolhattak a járókelők. A családi nap persze gyerekekkel teljes, ezért a színház munkatársai több színhelyen is várták a kisebbeket-nagyobbakat. A klasszikus évad kínálatát ölelte fel a színház előtt berendezett versenypálya, ahol Ibsen Nórájának babakocsijával időre kellett például koronát cipelni Erzsébet és Stuart Mária fejei között, lándzsával Don Quijote módra eltalálni a szélmalom közepét, vagy éppen Döbrögi uraság fenekére húzni huszonötöt, mielőtt valaki beleugorhatott a nagybőgőbe.

Image

A nap során hatalmas verseny alakult ki az első helyekért, végül az első öt helyezett nyert, és kapott két személyre szóló meghívást a Jókai színház soron következő produkcióira. A színház épületében intimebb hangulatban, a már felállított karácsonyfa melletti mesesarokban a Színitanház diákjai és a színház színészei olvastak mesét a gyerekeknek, míg a szülők elkortyolhattak egy-egy pohárka forralt bort, vagy rumos teát a színház vendégeiként. Délután 3 órától a jótékonysági libaárverésen három liba – Gazsi, Béla és Gedeon – leltek új gazdira, majd ezt követően már tényleg a Lúdas Matyi bemutatójára érkeztek az érdeklődő családok.

Árverés a színház előtt

A Békés Megyei Jókai Színház Lúdas Matyi előadása ugyanis, zenés-táncos családi mesejáték besorolást nyert el a műsorrendben. Fekete Péter a teátrum igazgatója már jó előre jelezte, a színház annak örülne, ha az „Elviszem a gyereket a színházba” gondolat helyett az „Együtt megyünk a gyerekkel színházba” szemléletmód honosodhatna meg újra a felnőttek körében. A Lúdas Matyi előadás ennek megfelelően többrétű jelentéssel bír, és a jelenlévő közönség reakcióiból egyértelműen olvasni lehetett, sikerrel működött a szerzői és a rendezői szándék is a színpadon. A teltházas premier-előadást sokszoros visszataps zárta, a színészek mellett a teljes alkotói gárda megkönnyebbülten hajolhatott meg az ünneplő tömeg előtt a színpadon. Az új Lúdas Matyi műről még sokat olvashatnak weblapunkon, ugyanis Zalán Tibor író egy sokakat - abszolút pozitív értelemben vett - vitára invitáló befejezést választott az előadáshoz. Önök szerint jogos-e háromszor megtorolni a rajtunk esett sérelmet? A színház várja az Önök véleményét is a vendégkönyvbe: http://jokaiszinhaz.hu/guestbook

Sok jó alkotó kis helyen, középen ifj. Kucsera Géza zeneszerző
 Zalán Tibor író, Kerekes Judit koreográfus, Hernyák György rendező

Köles István Jr.
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


nletter.png
 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
30
 
2019. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlap