Jelenlegi hely

Megnyitották a szerb kultúra hónapját


BEOL.HU | A Szomszédolás című programsorozatban a szerb kultúra hónapját nyitották meg szombaton a Békés Megyei Jókai Színházban.

Délelőtt zenés ősbemutatót láthatott a békéscsabai közönség; az irodalmi Nobel-díjas szerb szerző, Ivo Andric Aska és a farkas című családi meséjét Zalán Tibor dolgozta színpadra. A családi színház hagyományát követve, gyermekeknek, szülőknek és nagyszülőknek készült a produkció, és persze a zenés műfaj, a musicalek rajongóinak is. Délután a Vigadóban a Napsugár Bábszínház társulata mutatta be legújabb művét, a Pettson és Findus című előadást. Az esti bemutató előtt tartották a megnyitót, majd Neil Simon Glasine (Pletyka) című vígjátékát — magyar nyelvű feliratozással — adta elő a Szabadkai Népszínház.

Az ünnepélyes megnyitón Fekete Péter igazgató Dejan Šahović szerb nagykövet mellett a vajdasági közélet jeles személyiségeit és a vendégművészeket köszöntötte. Domokos László, a megye közgyűlés elnöke kiemelte: a kultúra, a színház az a terület, amelyen országaink erősíteni akarják együttműködésüket, és ez fontos lépés lehet az idegenforgalom megélénkítése felé is. Meghatódva üdvözölte Dejan Šahović a Jókai színház programsorozatát; s mint mondta, a vízumrendszer megszűnése még több lehetőséget ad a közös munkákra.

Vasárnap este Müller Péter—Seress Rezső Szomorú vasárnap című örökzöldjét láthatja a közönség a szabadkai magyar társulat előadásában. Andalító zene és igazi dráma ez a mű, rendkívül szellemes, humoros az előadás. A megmaradásról és a szülőföld szeretetéről oly szépen mesélő darabot évekkel ezelőtt a Városházi estéken játszotta nagy sikerrel a Felkai Eszter—Gálfy László házaspár. Most kiváló szabadkai művészek viszik színre a produkciót. Seress Rezsőt, a repedt fazék hangú, zongorázó énekest és komponistát Pálfi Ervin játssza, partnere G. Erdélyi Hermina.

Forrás: BEOL.HU


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+