fbpx My Fair Lady | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

My Fair Lady


my-fair-lady.jpg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Alan Jay LernerFrederick Loewe: MY FAIR LADY

musical

Rendező: Radó Denise

Mielőtt a világ egyik legnépszerűbb musicaljéről beszélnénk, egy pillanatra kalandozzunk vissza az időben. A My Fair Lady ugyanis G. B. Shaw Pygmalion című drámájának a zenés változata. Aki ismeri Shaw drámai világát, az tudja, hogy mi sem áll távolabb tőle, mint a szirupos történetek színpadra állítása. Esetünkben mitológiai kiindulópontja Pygmalion, a görög szobrász volt, aki beleszeret egy általa megformált nőalakba, és kérésére Aphrodité, a szerelem istennője életet lehel a szoborba. Ehhez már csak azt kell hozzátennünk, hogy összeálljon bennünk a kép, a történet megtalálható Ovidius Átváltozások című művében. Illetve még azt is, hogy Shaw a saját korában játszódó történetet farag a mitológiai alapanyagból.

A Pygmalion, így az abból készült zenés darab, a My Fair Lady középpontjában is, az átváltozás áll tehát, mint a mitológia, esetünkben az emberi létezés, csodája.

A történet egyszerű, és rendkívül szórakoztató mind darab, mind musical formájában. Lizát, a kis virágoslányt az eső behajtja egy eresz alá, ahol a véletlen – vagy a sors – éppen Higgins nyelvészprofesszor és Pickering ezredes mellé sodorja. A két férfi – régi, kipróbált barátok – nem feltétlenül gentlemanokhoz illően, fogadást köt Lizára, melynek lényege, hogy Higgins, a megrögzött agglegény pár hét alatt az erős tájszólással és rossz grammatikával beszélő, közönségesen viselkedő lányból tökéletes „nyelvi megjelenésű” hölgyet farag. Megszokott öltözékének elvesztése, illetve a nyelvi órák lelketlen szigora nem kevés megaláztatással jár a lány számára, amit azonban a zene és a Shaw-i szellemesség rendre fel tud oldani. (A darab szövegkönyve csak lényegtelen elemekben tér el a Shaw-i műtől.) Oldás lehet az is, hogy a nézőtér együtt szurkol a lánynak, akár Higgins ellenében is, hogy sikerüljön felnőnie a túlzottan is nagy feladathoz, hiszen ha győz, győzelme valójában a professzor fölötti győzelem, tudatában annak, hogy átváltozása nem kevés áldozattal és személyiségének a részbeni feladásával jár. És Liza győz, egy egész úri társaságot sikerül „megtévesztenie” azzal, hogy ő született úrinő, egy igazi lady. De a győzelemből Higgins nem kíván részt adni neki, saját magának kebelezi be a sikert. Liza megérti, hogy ő csak egy emberi kísérlet tárgya volt, ezért elhagyja a professzor házát. Ekkor azonban Higginsnek is szembe kell néznie egy átváltozással: a megrögzött agglegény a nyelvórák során beleszeretett Lizába – az „általa formált nőalakba”. Liza végül visszatér hozzá (a Shaw-i megoldástól itt tér el leginkább a darab, a drámaszerzőnél ugyanis anyjához menekül vissza a lány), és boldogan omlik az agglegény karjába, akibe a tanórák során ő is beleszeretett.

Hogy minek köszönheti ez a darab példátlan sikerét? Talán, hogy a szövegkönyvet író Alan J. Lerner lényegében megtartja a fanyar Shaw-i színpad- és nyelvkezelést, így kerüli el, hogy cukrozottá váljék a történet. Ehhez a fanyarsághoz adja hozzá remek zenéit Frederick Loewe; a musicalben megszólaló dalok egytől egyig telitalálatok. 

A nyár folyamán több vidéki városba is elláttogat a My fair lady című produkció. Többek között erről is beszélt a Balatoni nyár című műsorban, Kautzky Armand a musical Higgins professzora.
Elsőként az egri közönség találkozhat vele, július 25-én a Líceum udvarán.

Alan Jay Lerner és Frederick Loewe világhírű musicalje, a G. B. Shaw Pygmalion című drámájából készült My Fair Lady újra látható a Békéscsabai Jókai Színházban. A Radó Denise Jászai Mari-díjas színészművész rendezte előadást november 15-én 19 órakor, 16-án 15 és 19 órakor tekintheti meg a közönség.

A világ egyik legnépszerűbb musicalje ismét látható lesz a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán november 15-én 19 órakor és 16-án 15 és 19 órakor. A főszerepben Papp Barbara és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész.

A Légy látó, halló! elnevezésű pályázat célja, hogy a fogyatékkal élő, gyengénlátó és hallássérült nézőkhöz is eljuthasson a színház varázsa, az előadások élménye. Az akadálymentesítés a Békéscsabai Jókai Színház szívügye, megvalósításán lelkes csapat dolgozik már több éve eredményesen. Legutóbb, szeptember 14-én délután Alan Jay Lerner – Frederick Loewe: My Fair Lady című musicaljéből tartottak narrált előadást.

A Radó Denise Jászai Mari-díjas színész-rendező által színre vitt klasszikus musical, a My Fair Lady díszbemutatójára május 26-án, bevallom őszintén, nem kis várakozással, izgalommal mentem. De rajtam kívül talán mindenki más is, annál inkább, mivel valószínűleg alig akadt néző – esetleg egy-két, a túl fiatal korosztályba tartozó, aki valamilyen feldolgozásban, filmen, színházban ne látta volna. (Zsidov Magdolna kritikája.)

A Békéscsabai Jókai Színház egy igazán ütős darabot állított színpadra. A My Fair Lady egy igazi világklasszis, népszerűsége miatt amilyen jó választás, épp oly kockázatos is, de Radó Denise rendező bevállalta, hogy elhozza Alan Jay Lerner és Frederick Loewe musiceljét Békéscsabára, a nézők legnagyobb örömére, mi is megnéztük az egyik előadást.

Az évad utolsó premierjéhez kapcsolódó díszbemutatót tartotta színházunk május 26-án, szombaton este. A My Fair Lady, Alan Jay Lerner és Frederick Loewe világhírű musicalje, mint minden este, most is óriási sikert aratott, a közönség vastapssal jutalmazta a produkciót. Előadás után az ünneplés a Vigadóban folytatódott, a házigazda a Linamar Hungary Zrt. volt, köszönet illeti a BSZC (Békéscsabai Szakképzési Centrum) tanárait és diákjait is. A zenéről Papp Lilla és Vozár M. Krisztián gondoskodott, a műsorvezető szerepét Horváth Szabolcs látta el. 

A My Fair Lady csodálatos dalait dúdolják városszerte a május 18-ai premier óta, Alan Jay Lerner és Frederick Loewe világhírű musicalje minden este tomboló sikert arat, így volt ez a 26-ai díszbemutatón is. Az előadást Radó Denise rendezte a Békéscsabai Jókai Színházban, a virágáruslány szerepét Papp Barbara, Henry Higgins-ét Szomor György, Pickering ezredesét Bartus Gyula játssza. A teátrum 1993-ban már műsorra tűzte a G. B. Shaw Pygmalionjából készült zenés produkciót, a nyelvészprofesszor alakját akkor Kovács István színművész keltette életre. A szombat esti díszelőadás rangos vendégével régi szép emlékeket idéztünk és a My Fair Lady töretlen népszerűségének okait kutattuk. (Niedzielsky Katalin interjúja) 

Ötven színész és táncművész vitte diadalra május 18-án a My fair lady című musical legendát. Természetesen a nagyérdemű önfeledt mámorához a Rázga Áron dirigálta zenekar is hozzátett egy-két lapáttal.

Világsikert műsorra tűzni mindenhol merész vállalkozás, mert magas a mérce és nagy a várakozás. Alan Jay Lerner és Frederick Loewe musicaljéből, a My Fair Ladyből Radó Denise olyan értékes, színvonalas előadást rendezett a Békéscsabai Jókai Színházban, amelynek szereplői szorosan felzárkózhatnak a legendás elődökhöz. A George Bernard Shaw Pygmalion című színműve és Gabriel Pascal filmje alapján készült szuperprodukció virágáruslányaként Papp Barbara, Higgins nyelvészprofesszorként Szomor György, Pickering ezredesként Bartus Gyula nyújt kiváló alakítást. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Oldalak