Jelenlegi hely

November a szlovák kultúra hónapja


Hír6.huKülönleges és őrült hónap lesz a következő, amikor a szlovák kultúra mutatkozik be a Békés Megyei Jókai Színházban - hangzott el Fekete Péter direktor megnyitó beszédében pénteken délben Békéscsabán, miután a Szomszédolás jegyében meghirdetett évad szlovák hónapját köszöntötte.

Az ünnepségen jelen volt Štefan Daňo, Szlovákia magyarországi nagykövete, Milan Kurucz, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója és Fuzik János, a Magyarországi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke is. A megnyitó során a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központban lakói adtak elő egy műsort annak apropóján, hogy az általuk Szlovákiában készült fotókból nyílt kiállítás a színház aulájában.

Image

Rendhagyó módon már pénteken délelőtt elkezdődött a szlovák hónap. A délelőtti kezdést az indokolta, hogy ezúttal egy szlovák szerző, Ivan Holub Javor vitéz című mesedarabja került műsorra. A délelőtti előadást megnézték a gyerekekkel a meghívott vendégek, az ünnepség résztvevői is. Nem csoda tehát, ha Milan Kurucz úgy fogalmazott, olyan spontán reakciókat látott az előadás alatt, ami óriási élményt jelentett számára és egy igazán jó kezdetét jelenti a szlovák kultúra hónapjának. Hozzátette, hazája kultúrájának kivételes pozíciója lehet ebben az időszakban Békéscsabán, hiszen a városban és a megyében háromszáz éve élnek szlovákok. Ez a tény pedig különleges színezetet ad a következő hónap rendezvényeinek.

Image

Fekete Péter színházigazgató úgy fogalmazott, „kitárjuk a szívünket a szlovák kultúra felé". A délelőtt bemutatott mesedarab nem csak gyerekeknek, de a felnőtteknek, családoknak szól. Az előadás jelenetei, szövegei, dalai nagyszerűen mutatják a szlovák és magyar kultúra szimbiózisát.

Image

Hévízi Róbert, a Békés Megyei Programiroda vezetője Domokos László megyei elnök üdvözlő szavait tolmácsolta, majd arról beszélt, a megyei önkormányzat számára fontos az olyan kulturális rendezvények támogatása, amelyek erősítik a két ország viszonyát. Kitért rá, hogy ebben a megyében évszázadok óta jól megértik egymást a magyarok és a tótok, egymás mellett békében éltek és élnek ma is.

Image

A köszöntők után Tarsoly Krisztina és Komáromi Anett közreműködésével adtak elő egy játékot a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központban lakói. Közülük szinte mindenki járt már Szlovákiában, és az általuk készített fotókból nyílt kiállítás a színház előterében. A „Szemünkkel nézz, képekben láss" címmel megnyílt tárlattal kapcsolatban Štefan Daňo úgy fogalmazott, örömteli, hogy Szlovákia egyik büszkesége, a Magas Tátra is bemutatkozik a fotókon keresztül.

Malatyinszki András
 
Forrás: Hír6.hu

h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+