Jelenlegi hely

ŐSBEMUTATÓ - A KOLOZSVÁRI BÍRÓ


ŐSBEMUTATÓ

November 10. 17 óra

Szente Béla - Gulyás Levente:

A KOLOZSVÁRI BÍRÓ

Zenés családi mesejáték

 

Színházunkban november 10-én, szombaton 17 órakor volt az ünnepélyes ősbemutatója annak a zenés családi mesejátéknak, melynek szövegét Szente Béla írta, a zenéjét pedig Gulyás Levente szerezte. A Békéscsabán élő és alkotó szerzőpáros az ismert történetet meséli el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal. A történet érdekessége, hogy az igazságos Mátyás mellett megjeleníti Beatrix királyné alakját, szeretetteljes házastársi vetélkedést ajánl a bölcs király nejének az igazságosztás terén. Természetesen itt is csak "az igazság" és Mátyás győzhet.

Családi mesejáték - olvashatjuk A kolozsvári bíró plakátján, a színlapon, a műsorfüzet címlapján, és mindenütt, ahol szóba kerül. Azért emlegetjük ezt ilyen gyakran, mert a családi színházba járás értékét, fontosságát szeretnénk hangsúlyozni.

A gyerekközönség többnyire iskolai szervezésben látogatja a színházat, ennek a korcsoportos színházba járásnak jó hagyománya, és remek közösségkovácsoló ereje van, amit meg kell őrizni. De mellette olyan darabokat is színre kell vinni, amelyekre a papa, meg a mama is szívesen eljön, és nem csak a gyerek kedvéért. Legyen számukra is élvezetes az előadás, ne legyen nyűg nekik elvinni a gyereket színházba.
A "hazai szerzőpáros", Szente Béla és Gulyás Levente a színház törekvésével azonosulva olyan szöveget és zenét alkottak, amely több korcsoportnak is szól. Greifeinstein János rendező is ezt szem előtt tartva rendezte a darabot. Láthatjuk a plakáton is a "figyelmeztető" feliratot: Családbarát előadás!
Aztán még valami másért is családi ez az előadás. Azért, mert a Békés Megyei Jókai Színház egész nagy családja összefogott a létrehozására, mint amikor egy nagy család, egy nagy rokonság összejön, és kalákában felépítik egymás házait.

A kolozsvári bíró létrehozásában a színház művészei, dolgozói mellett részt vettek a fiatalabb testvér: a Békés Megyei Napsugár Bábszínház bábszínészei szereplőként, igazgatója: Lenkefi Zoltán pedig látványtervezőként. Az előadásban kellékként szereplő több köbméter farönköt pedig a színház gyermekének tekinthető Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola elsőéves díszlet- és jelmeztervező asszisztens szakos hallgatói tervezték és készítették Klemm Szilvia irányításával. Az előadásban látható táncbetétek kitalálásában pedig az iskola tanára: Born Gergely koreográfus segített. És még nem is vezettünk végig minden rokoni szálat. Azt már így is elmondhatjuk, hogy az előadást családok alkották meg családoknak.

Balázs Csogor (Mátyás) és a hajdúk
Hodu József (Kolozsvári bíró), Gajdacsi Pál szh. (Göndör) és Szabó Lajos (Söndör)
   
Balázs Csongor (Mátyás) és Vadász Gábor (Péter) és a háttérben Hodu József (a kolozsvári bíró)
Gajdacsi Pál szh. (Göndör), Vadász Gábor (Péter) és Szabó Lajos (Söndör)
   
Kara Tünde (Beatrix) és Bányai Ágota szh. (Panna)
Tatai Zsolt, Csortán Erzsébet és Berta János (Bábszínészek)
   
Balázs Csongor (Máyás király) és Kara Tünde (Beatrix királyné)
Szőke Pál (Öregember) és Balázs Csongor (hátul)
   

Szente Béla - Gulyás Levente:
A kolozsvári bíró
zenés családi mesejáték

ŐSBEMUTATÓ

Mátyás király
Kolozsvári bíró
Beatrix királyné
Göndör, főhajdú
Gajdacsi Pál szh.
Söndör, hajdú
Péter , legény
Panna, a mátkája
Bányai Ágota szh.
Öregember
Bábszínészek
Csortán Erzsébet
 
Tatai Zsolt
 
   
Súgó: Árdeleán Lászlóné
Ügyelő: Csipke Sándor
Zenei vezető:
Gulyás Levente
Látványtervező:
Lenkefi Zoltán
Rendezőasszisztens:
Fehér Tímea
Rendező:
Greifenstein János

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+