Jelenlegi hely

Összefoglaló a Szlovák Kultúra Havának ünnepélyes nyitónapjáról


A Szlovák Kultúra Havát egész napos ünnepi programmal nyitotta meg a Békés Megyei Jókai Színház november 13-án. Emelkedett és meghitt hangulatban örültek egymásnak magyarok és szlovákok, s hangsúlyozták, hogy e két nép már évszázadok óta békésen él egymás mellett ebben a régióban, s remélhetően ez továbbra is így marad.

A program 10.00 órakor kezdődött a szlovák író, rendező Ivan Holub zenés meséjének előadásával, melynek címe: Javor vitéz, avagy mese a régmúlt időkből. A premierelőadásra érkező gyerekeket cukorkákkal, gyermekitalokkal parádésan megterített asztal várta a színház aulájában. Kicsik és nagyok élvezettel nézték a Javor vitéz kalandjairól szóló mesejátékot. Mondhatjuk, hogy a közönség szinte együtt élt, lélegzett a színészekkel, ami nem csoda, hiszen ez egy varázslatos előadás.

A vendégek és a sajtó képviselői remek hangulatban mentek át a nap programjának következő helyszínére, a színház aulájába, ahol sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos megnyitóra került sor. Itt köszöntő beszédet mondott Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója, Milan Kurucz, a Szlovák Intézet igazgatója, Hévízi Róbert, a Programiroda vezetője. Mindannyian hangsúlyozták a kulturális együttműködés jelentőségét, mert ez összekötő híd a két nép között.

Image

Ezt követően Stefan Dano, Szlovákia főkonzulja ünnepélyesen megnyitotta a „Szemünkkel nézz, képekben láss!” mottójú fotókiállítást.
A fényképeket a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ rehabilitációs részlegén élő fiatalok készítették Szlovákiáról. Őket Tarsoly Krisztina és Komáromi Anett művésznők mutatják be a többi vendégnek egy meghitt hangulatú rögtönzött beszélgetés keretében.

Image

Este 19.00 órakor folytatódott a program a Kassai Állami Színház előadásával. Adriana Krupová: Zoznamka (Ismerkedés) című vígjátékát adták elő szlovák nyelven, magyar felirattal.
A darab napjaink egyik tipikus problémáját boncolgatja: olyan korban élünk, amikor a nők egyre erősödnek, férfiasodnak, a férfiak pedig gyengülnek, nőiesednek, s nagy hiány van házasodni kész, életerős férfiakból. A kissé hátborzongató komédia elgondolkodásra késztet, mit tehetnének korunk általános nemi szerepválságban küszködő emberei a probléma megoldásáért. 

Image

 

Az ünnepnap megkoronázása a színház Vigadójában megrendezett reprezentatív állófogadás volt, a meghívott vendégek számára. A fenséges ételeket a Harrucken János Közoktatási Intézmény és a Békés Megyei Gasztronómiai Team szakácsolimpikonjai készítették.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+