Jelenlegi hely

Otthon édes itthon


A Békés Megyei Jókai Színház Közép-Európai Színházi Szomszédolásként aposztrofált évada az alkotók a követségek, valamint a vendéglátó Békés megye képviselőinek részvételével zárult a Porondszínház előtt. A kapcsolatok azonban nem szakadnak meg. A színház, mint kapcsolatteremtő erő, jelesre vizsgázott a mögöttünk álló időszakban.

Talán csak sejthette a Jókai színház, hogy mire vállalkozik, amikor a szomszédos országok kultúráját bemutató évadot hirdetett. Az évadvégi mérleget megvonva azonban kijelenthető, megérte a fáradtság. A szomszédos országokkal és ezen belül a külhoni magyar színházakkal folytatott kulturális cserekereskedelem kifejezetten magas szintű, unikum jellegű színházi életet teremtett Békés megyében a 2009/2010-es évadban.

Fekete Péter igazgató

A Szomszédolást Budapesten hirdette meg a Békés megyei teátrum, így a lezárását is oda szervezték, a Hősök tere mellett felállított Porondszínháznál tartotta évadértékelőjét Fekete Péter igazgató. A számok nyelvén a következők hangzottak el:

  • Egy év alatt létrejött hét saját produkció, amely mellett tíz külföldi előadást fogadott a Békés Megyei Jókai Színház.

  • Érkezett hét nagyköveti delegáció, forgatott nálunk tizennégy külföldi televízió.

  • Több, mint ötven híradás foglalkozott Európa szerte Békés megyével, hazánkkal, színházunkkal

  • Több, mint kétszáz európai neves művész személyiség fordult meg Békés megyében, a program kapcsán

  • Három európai hírű kortárs szerző is megtisztelte a bemutatókat

  • Közel nyolcezer fizető néző látta a programokat

A számoknál is fontosabbak azonban talán azok a diplomáciai és szakmai kapcsolatok, amelyek a szomszédos országok követségein, kulturális intézetein keresztül születtek meg az elmúlt évben.

Image

Domokos László Békés Megye Önkormányzatának elnöke az évad tapasztalatai mellett megköszönte a megyei társintézmények munkáját is, ideértve és kiemelve a Harruckern Közoktatási Intézményt, amely a vendéglátás terén tette hozzá a legtöbbet a hozzánk látogató követségek komfortérzetéhez, valamint a Jókai színház Programirodájának munkáját, amely a rendezvények szervezésében, lebonyolításában volt nélkülözhetetlen.

Domokos László

A június 6-i előadás kiemelt vendégei lettek volna a Körös mentőcsoport tagjai - akik a Borsod megyei gátakról érkeztek volna a Csínom Palkó előadásra -  azonban a folyók újabb áradása ezt a nemes kezdeményezést meghiúsította. Domokos László így az előadást is apropóként felhasználva összefogásra és az árvízkárosultak javára történő adakozásra buzdította az egybegyűlteket.

Image

Békés megye egészen különleges hely lett számunkra az elmúlt egy évben. – Ezt már Dr. Michael Zimmermann, Ausztria nagykövete mondta köszöntőjében, megköszönve a megyei teátrum kapcsolatépítő munkáját.

Dr. Michael Zimmermann

– Mi diplomaták azért végezzük munkánkat, hogy népeket-nemzeteket közelebb hozzunk egymáshoz, és nagyon tiszteletreméltó munkát láttunk Békés megyében. Azt, hogy egy színház és annak a munkatársai a saját eszközeikkel milyen sokat tudtak tenni ugyanezen célokért. – Hasonlóan Vélekedett Dejan Sahovic Szerbia nagykövete is, aki elmondta, hogy a kultúra teremtő erejével valós élő kapcsolatok létesülnek folyamatosan a két állam illetve Békés megye és a Vajdaság között.

Dejan Sahovic

A programot ezután Domokos László ünnepélyesen lezárta, és így a résztvevők a Békés Megyei Gasztronómiai Team finomságait is megkóstolva átadhatták magukat a Csínom Palkó etno-operett előadásnak.

Image

A sors azonban ezúttal furcsa közjátékkal jelezte, vele is számolni kell - legyen bármilyen figyelmes is a szervezés. A Csínom Palkó előadásban Fagyal, az énekmondó szerepében az előadás motorjaként teljesítő Ferenczi Györgyöt közvetlenül az előadás megkezdése előtt baleset érte, és azonnal kórházba kellett szállítani. A legfontosabb az, hogy Gyuri aránylag jól van, de szereplése a hátralévő előadásokon nem vehető biztosra. A váratlan helyzetben a „humán svájcibicska”: Greifenstein János ugrotta meg helyből az olimpiai minősítő szintet, bemelegítés nélkül. A rendező kiállt, kezébe vette a mikrofont, előbányászta zenész múltja minden tapasztalatát és a Rackajam - Gyuriért is játszó - tagjaival a háta mögött megmentette az előadást. A tomboló siker nem is maradt el, az előadás után mégis felemás érzésekkel ültek a színészek a Porondszínház mögötti téren. A közönség, ahogy egész évadban is nyitott lélekkel fogadta a vadonatúj és teljesen magyar előadást, és ennél jobban aligha érezheti magát alkotó és színész a színpadon, csak egy nüánsznyi hiányzott a boldogsághoz, de annak most híján maradtak. A Csínom Palkó előadást mindenesetre még 7-én és 8-án láthatja az országos közönség Budapesten a porondszínházban, a Békés megyei társulattal pedig legközelebb június 11-én találkozhat a hazai közönség, az Évadzáró Gálán a Jókai színház nagytermében.

Junior


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+