fbpx Pillantás a hídról | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Pillantás a hídról


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

                                                            

Arthur Miller: Pillantás a hídról

színmű

Rendező: Csiszár Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész

Eddie Carbonét pusztulásba viszi egy olyan szenvedély, amely észrevétlenül hatalmasodik el rajta, teljesen kiforgatja eredeti, tisztességes énjéből, és olyan tettekre ragadtatja, amelyek már halála előtt megszüntetik, kitörlik belőle azt az embert, aki valaha volt.

Miller drámájának hőse, Eddie, valójában nagyszerű fickó. Erős, kitartó, megbízható, és erkölcsös férfi, aki szerény sorsa ellenére is igyekszik tisztes megélhetést biztosítani családja számára. Mert a családját mindennél jobban szereti, mindenekelőtt lányaként nevelt unokahúgát, Catherine-t, aki ugyancsak rajong nevelőapjáért. A családi idillt két olasz rokon érkezése töri meg, akik illegális bevándorlóként érkeznek az Államokba.

A Catherine és Rodolpho között alakuló viszony Eddie-t teljesen kifordítja önmagából. Innentől kezdve a vad indulatok és tébolyult szenvedélyek irányítják az eseményeket, s mi közben, akár egy görög sorstragédiában, már elejétől fogva tudjuk, érezzük, hogy Eddie szeretetével, érzelmeivel, indulataival tragikus vétséget követ el, így sorsa megpecsételődött.

Arthur Miller Pillantás a hídról című egyfelvonásossá alakított drámai költeményét mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Csiszár Imre rendezésében, amely az évad egyik súlypontjának tekinthető. Hogyan tehető semmivé egy élet munkája, kuporgatása, önfegyelme, kitartása? Mi idézheti elő az elme lassú erjedését, a tudat felőrlődését? Szerelem? Nem. Ez csak irigység.

Október 26-án mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című színművét Csiszár Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész rendezésében, Vajda Miklós fordításában. (Galambos Edit kritikája)  

Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának díszbemutatóját tartja november 10-én, szombaton 19 órakor a Békéscsabai Jókai Színház, az ünnepélyes rendezvény házigazdája a 25 éves Színitanház. Előadás után – a hagyományoknak megfelelően – a Vigadóban fogadásra és műsoros estre várja vendégeit a teátrum.

 

Adott egy jó szerző, nevezetesen Arthur Miller amerikai író, és a színház sikere félig már garantált is. A Pillantás a hídról címet kapott színművét a békéscsabai színház október 26-án vitte a nagyközönség elé. Arthur Miller, a görög drámák rajongója számára a színdarabírás – úgymond – szívüggyé lett, hiszen darabjaiban közel hozza a témát a közönséghez úgy, hogy szinte maga is benne él. Magánéleti, lélektani, társadalmi, politikai vonatkozások a Pillantás a hídról című darabjában egyszerre vannak jelen, benne sűrűsödnek és feszülnek a végletekig. S hogy mindezt mennyire volt képes Csiszár Imre Jászai Mari-díjas rendező színpadra állítani, az az előadás végére egyértelmű lett, a közönség visszajelzése azt tükrözte, hogy pontosan ilyen hatásra vágyódtak. Tomboló tapssal köszönték meg az átélteket. (Zsidov Magdolna kritikája)

Arthur Miller világhírű színművét a Békéscsabai Jókai Színházban Csiszár Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész rendezésében láthatja a közönség. A darab kapcsán Kovács Edit színművész és esztéta beszélget a rendezés gyönyörűségéről és felelősségéről, az írói szándékról, s annak filozófiai hátteréről, a színház feladatáról Csiszár Imre rendező úrral november 5-én, 18 órától a Sík Ferenc Kamaraszínházban. 

A Pillantás a hídról szívszorító, hátborzongató előadás, amelynek erkölcsi mélységei magukkal ragadják és sokáig uralják a néző gondolatait. Érték- és légkörteremtő produkció, kiváló rendezés és nagyszerű alakítások sora vési be a Jókai Színház legszínvonalasabb és legemlékezetesebb bemutatóinak történetébe. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Nagy volt a várakozás, és a siker is október 26-án, amikor Arthur Miller Pillantás a hídról című világhírű drámáját mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház. A nevelt lánya iránt szerelemre lobbanó Eddie Carbone szerepét Bartus Gyula, Catherine-ét Papp Barbara játssza, az előadást Csiszár Imre rendezte.

 

Oldalak