fbpx Posta-ünnep a színház előtt | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi helyPosta-ünnep a színház előtt


225 éve, hogy Békéscsabán megnyílt az első postaállomás. Ebből az alkalomból november 9-én, szombaton a békéscsabai postahivatal nagyszabású ünnepséget rendez a városközpontban. A rendezvény már korábban elkezdődik azzal, hogy a Jókai Színház homlokzati ablakában kiállításra és őrzésre került, felbecsülhetetlen értékű 1788-as keltezésű okiratot, november 9-én, 9.30-kor korabeli postakocsival visznek tovább a következő helyszínre, a Csabagyöngye Kulturális Központba, ahol műsoros ünnepséggel folytatódik a rendezvénysorozat.

A Békéscsabai Jókai Színház kirakatában a Békéscsabai Postahivatal kérésére őrzött okirat szövege a következő:

„Őfelsége a közösség kényelmére és a nyilvános levelezés előmozdítására Budáról Cegléd, Nagykőrös, Alpár, Csongrád, Szentes, Orosháza, Komlós, Battonyán keresztül Aradra, ugyancsak Orosházáról Csaba, Gyula, Sarkad, Remete, Szalonta, Gyapjún át Nagyváradra egy új postajárat felállítását elrendelni méltóztatott… ezen postautakon az utazóközönség szállítása és a lovas postajárat ez év március 1-én kezdetét veszi.”

1788. február 26-án tette közzé mindezt Budán a helytartótanács, német nyelven, II. József császár rendeletére hivatkozva.

Kép

Császári verdikt

II. József 1787-ben bejárta az országot. Látogatást tett Békés vármegyében is, ahol addig nem volt postajárat, főként a mostoha útviszonyok miatt. Az alacsony fekvésű, mocsaras vidéken az utak ősszel és tavaszal sártengerré váltak. A császár úgy határozott, ennek ellenére Békés vármegyét be kell kapcsolni az országos postahálózatba. 1787 júliusában elrendelte, hogy elő kell készíteni Szentesen át Arad és Nagyvárad felé egy új postaút megnyitását. Szentesen még abban az évben postaállomás nyílt. Innen kellett továbbvezetni a postautat a Tiszán át a felsorolt békési településekre, Arad és Nagyvárad irányába. A feltételek előteremtéséről a vármegyének és a helyi földesuraknak kellett gondoskodni. Feladatul kapták, hogy tegyék rendszeres közlekedésre alkalmassá az utakat, biztosítsanak épületet a posta- és lóváltó állomásoknak, bízzanak meg postamestereket, legyen pihenőhely az utasoknak és váltólovak a postakocsik számára, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mindezt szokatlanul gyors ütemben kellett megteremteni, hiszen a császár akarata szerint a következő év tavaszán indulnia kellett a postajáratnak! Ennek köszönhető, hogy 1788-ban sorra nyíltak a postaállomások Békés vármegye nagyobb településein.

 

Fotó: JókaiFilm/Vámos Zoltán


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap