Jelenlegi hely

Sikert aratott a békéscsabai Csörte


Magyar Nemzet | Nagy sikert aratott a Békéscsabai Jókai Színház bácskai turnéja. A társulat nemrég érkezett haza az év elején bemutatott Csörtével a békési megyeszékhelyre.

Már évek óta a Viharsarok pa­tinás színházában rendezik meg a drámaírók versenyét. A kész művet másfél nap próba után be­mutatják, majd a zsűri értékeli a produkciókat. Néhány esztendeje a megméretés során született a bács­kai származású Brestyánszki Boros Rozália Csörte című darabja. Feke­te Péter színiigazgató felfigyelt a munkára; kérésére az írónő kiegészítette-újraírta a művet, amelynek a közelmúltban tartották sikeres bemutatóját a direktor rendezésé­ben Békéscsabán, a Jókai színház­hoz tartozó Ibsen Központban.

A történet egy eldugott, három­száz lelkes településen játszódik, la­kói szegények. A helyi központ, agora szerepét egyedül betöltő, egyébként viszonylag otthonos kocsmában a Kossuth rádió, illetve a földi antennával szellemképesen behozott közszolgálati televízió szól. Maci bácsi ivójában lel nyu­galmat reggeli kávéja vagy esti üldögélése mellett a bedolgozást, orsózást végző, de valaha nyilván csil­logó Bogi és az ideiglenesen szülő­falujában tartózkodó, huszonéves Vivi.

Ebbe a sárral szegélyezett világ­ba tör be az elszármazott, ám visszatérő fiatalok vezette, megújulást, felemelkedést ígérő karaoke-sztárbazár verseny. A végső pusztulás­hoz vezető utat ízléstelen, újgazda­goktól ismert csillagszórás kíséri. Az eleve eldöntött zenés vetélkedő­be Fekete Péter jó érzékkel vonja be a közönséget. A szünetben nevezni lehet a csörtére; öt-hat jelentkező akad is, közülük sorsolják ki a fellé­pőket.

A délvidéki turnén a békéscsa­baiak két-három órányi alvással beérve dolgoztak, építettek és bon­tottak, vándoroltak településről te­lepülésre. Első állomásukon, a sza­badkai Jadran Színházban szinte a csillárról is lógtak. Hasonló volt a helyzet a nagyrészt magyarok lakta Zentán. - Szívből jött, és szíven ta­lált. Azért is szerették az itteniek az előadást, mert bizonyos részeknél a színészek őket is bevonták a játék­ba, ami mifelénk még újdonságnak számít - mondta a Vajdasági Tar­tományi Művelődési Titkárság munkatársa, Juhász Attila a darab után. A színészek, Kara Tünde, Katkó Ferenc, Gulyás Attila és Liszi Melinda nagy sikert arattak a Vaj­daság fővárosában, Újvidéken is.

Forrás: Magyar Nemzet


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+